Ministar dr. Žužul razgovarao u Zagrebu s francuskim ministrom Barnierom

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul primio je danas 22. srpnja 2004. u Zagrebu ministra vanjskih poslova Francuske Republike Michela Barniera koji boravi u jednodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministar dr. Žužul je zahvalio ministru Barnieru i Francuskoj na podršci i pomoći koju je pružala Hrvatskoj u nastojanjima za stjecanje statusa kandidata, podršci koja je u konačnici bila bitna za pozitivnu odluku Europskog vijeća. Dr. Žužul je naglasio kako između Hrvatske i Francuske nema otvorenih pitanja te da je započelo novo poglavlje u međusobnim odnosima. Ministar je izrazio odlučnost Republike Hrvatske za nastavak bilateralne suradnje s Francuskom i suradnje na regionalnom planu.

Novo poglavlje hrvatsko-francuskih odnosa danas čini naročito svečanim otvaranje novog sjedišta Veleposlanstva Francuske Republike u Zagrebu i činjenica da je po prvi puta u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske uz hrvatsku zastavu postavljena i zastava Europske unije koja će na tom mjestu od danas stalno stajati.

Ministar Barnier je izrazio zadovoljstvo boravkom u Zagrebu i čestitao Republici Hrvatskoj na izvrsnom poslu učinjenom u približavanju Europskoj uniji. Francuski ministar je naveo tri razloga svog današnjeg boravka u Zagrebu. Prvi je, nova dinamika u međusobnim odnosima što potvrđuje nedavni posjet francuskih poslodavaca Hrvatskoj i boravak tri stotine tisuća francuskih turista na hrvatskoj obali. Kulturni i gospodarski odnosi jačaju. Drugi je razlog europska Hrvatska koja je to isto kao i europska Francuska, rekao je ministar Barnier te dodao kako se u to uvjerio kao dugogodišnji europski povjerenik. Francuski ministar je naglasio dosadašnju podršku Francuske i predsjednika Chiraca približavanju i pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te kazao kako Republika Hrvatska sada, kada ima mogućnost koristiti predpristupne kredite Europske unije za poboljšanje stanja u odgoju, obrazovanju, komunikacijama i transportu, može i dalje računati na pomoć Francuske. Treći je razlog, kazao je Barnier, posjetiti i pohvaliti Hrvatsku kao dobar primjer za regiju u kojoj je bilo sukoba, no sada je došao trenutak da u regiji zavlada mir i napredak. To je ujedno ostvarenje obećanja bivšeg ministra vanjskih poslova Francuske Schumana, jednog od utemeljitelja Europske unije. Hrvatska je zaista izvrsan primjer za zemlje u regiji ponovio je na kraju susreta s ministrom dr. Žužulom francuski ministar vanjskih poslova Barnier.



Priopćenja