Ministar dr. Žužul na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul, na čelu hrvatskog izaslanstva, sudjeluje danas 25. svibnja 2004. u Portorožu u Sloveniji na redovitom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative

Ministri su potvrdili da Srednjoeuropska inicijativa sa svojih sedamnaest članica, od kojih su sedam članice Europske unije i pet države Procesa stabilizacije i pridruživanja, predstavlja mehanizam regionalne suradnje u svrhu daljnjeg europskog integriranja. Istaknuta je usmjerenost Inicijative trajnoj potpori ostvarivanja europskih i euro-atlantskih ambicija država članica Srednjoeuropske inicijative.

U svjetlu potpore država članica Europske unije i NATO-a članicama Inicijative ministri su u završnom dokumentu sastanka u Portorožu naglasili uvjerenje da će nakon pozitivnog Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji Hrvatska na predstojećem sastanku Europskog vijeća dobiti status kandidata. Također je u završnom dokumentu iskazano uvjerenje ministara da će Hrvatskoj biti određen i datum za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Ministar dr. Miomir Žužul je u svom govoru u Portorožu skupu ministara predstavio napredak Republike Hrvatske u procesu njenog približavanja Europskoj uniji i NATO-u. Dr. Žužul je naglasio važnost uloge Srednjoeuropske inicijative kao regionalnog foruma unutar kojeg države članice razmjenjuju iskustva, posebice u postupku prilagodbe standardima Europske unije. Nakon sastanka ministara u Portorožu od svih se država Srednjoeuropske inicijative očekuje podrška Republici Hrvatskoj u njenom pridruživanju Europskoj uniji.

Na marginama Srednjoeuropskog skupa u Portorožu ministar dr. Žužul se na radnom doručku sastao s ministrima vanjskih poslova Republike Slovenije i Talijanske Republike dr. Dimitrijem Rupelom i Francom Frattinijem. U prijateljskom razgovoru trojice ministara potvrđeni su čvrsti i dobri uzajamni odnosi triju država te su razmotrena otvorena pitanja. Od Slovenije i Italije se očekuje puna podrška Hrvatskoj u daljnjem procesu pridruživanja Europskoj uniji. Glede implementacije Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa ministar dr. Žužul je naglasio da se to pitanje može rješavati samo unutar okvira Odluke Hrvatskog sabora te da rješenje mora biti u duhu Europske unije. Razgovore susjednih jadranskih država, Hrvatske, Slovenije i Italije, o zajedničkoj ekološkoj zaštiti mora, posebice sjevernog Jadrana kao i o ribolovnoj problematici nastavit će trojica državnih tajnika u lipnju 2004. u Bruxellesu u okviru Europske komisije.

Ministar dr. Žužul je u Portorožu razgovarao također i s ministrom vanjskih poslova Slovačke Eduardom Kukanom, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Mladenom Ivanićem i generalnim tajnikom ministarstva vanjskih poslova Austrije Johannesom Kyrleom.

Hrvatsko izaslanstvo koje predvodi dr. Žužul nastavilo je danas poslijepodne u Portorožu s radom i sudjelovanjem na Sastanku ministara vanjskih poslova Jadransko-jonske inicijative. Na tom se sastanku razmatra važnost stalnog političkog dijaloga država članica o političkim i gospodarskim reformama kojima se države jadransko-jonskog prostora pripremaju za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Očekuje se da u završnom dokumentu tog skupa ministri podrže napore Republike Hrvatske usmjerene punopravnom članstvu u Europskoj uniji, posebno - dobivanje statusa kandidata sljedećeg mjeseca i određivanje početka pregovora o članstvu Hrvatske u Uniji. Hrvatska na tom sastanku ističe važnost svog napretka u približavanju Europskoj uniji i NATO-u u cilju veće sigurnosti i jače stabilnosti čitave regije.



Priopćenja