Ministar dr. Miomir Žužul primio ministra vanjskih poslova Republike Cipra Georgea Iacovoua

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul primio je 10. rujna 2004., u Zagrebu ministra vanjskih poslova Republike Cipra Georgea Iacovoua koji je u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministar dr. Žužul zahvalio je na dosadašnjoj ciparskoj potpori Republici Hrvatskoj u postupku stjecanja statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji te izrazio očekivanje da će podrška Cipra doprinijeti i određivanju što skorijeg formalnog početka pregovora s Europskom unijom. Dr. Žužul je rekao da između Republike Hrvatske i Republike Cipra postoje dobri politički odnosi te da treba učiniti sve kako bi odnosi bili ojačani intenzivnijom bilateralnom gospodarskom suradnjom.

Ministar Iacovou je kazao da je Republika Cipar podržavala napore Republike Hrvatske u približavanju Europskoj uniji kao i u određivanju datuma početka hrvatskih pregovora s Europskom unijom kao što podupire i pojedinačni pristup zemalja iz regije Europskoj uniji, posebno Hrvatske. Iacovou je obećao potporu hrvatskoj kandidaturi za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u 2008. i 2009. godini.

Ministri su razmotrili ukupne bilateralne odnose te iskazali želju za potpisivanjem nekoliko međudržavnih ugovora te najavili mogućnost uspostavljanja izravnih zračnih linija između Hrvatske i Cipra.

Ministar dr. Miomir Žužul i ministar George Iacovou potpisali su danas u Zagrebu Protokol o konzultacijama između Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Cipra koji će omogućiti administrativne pretpostavke za provedbu intenzivne bilateralne suradnje.




Priopćenja