Međunarodna konferencija "Strong Women For A Stronger Adriatic-Ionian Region"

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Zagrebu je 4. i 5. srpnja 2023. održana međunarodna konferencija "Strong Women For A Stronger Adriatic-Ionian Region" u okviru hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom, a u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Konferencija je okupila široki spektar sudionica i sudionika iz devet zemalja i institucija EU-a , koji su predstavili svoj rad u četiri područja: području robotike i STEM-a; gospodarstva (women in business); ruralnog poduzetništva; te civilnog društva ( jačanje uloge mladih u regiji). 

Na otvaranju konferencije, uz brojne domaće i međunarodne sudionike sudjelovali su: državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko-Zgombić; državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a Zrinka Raguž; ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin; ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta, Monika Udovičić; savjetnica za makro-regije za EUSAIR u Upravi za makro-regije, transnacionalnu/međuregionalnu suradnju i proširenje, D1, DG REGIO Helena Sundblad Schäfer; te voditelj Tajništva Jadransko-jonske inicijative veleposlanik Fabio Pigliapoco.

Posebnu pozornost privukle su sudionice STEM panela koje svojom inovativnošću probijaju granice na do sada primarno muškim područjima astronautike i robotike. 

Dvodnevna konferencija, na kojoj je sudjelovalo 25 govornika i preko 150 sudionika, je poslala snažnu poruku o važnosti osnaživanja uloge žena za razvitak i napredak jadranske i jonske regije.

Priopćenja