Konferencija ministara vanjskih poslova i ministara zdravstva o globalnom zdravlju u Lyonu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 9. veljače 2022. godine, u Lyonu na zajedničkoj ministarskoj konferenciji o globalnom zdravlju ministara vanjskih poslova i ministara zdravstva Europske unije. Ispred Ministarstva zdravstva sudjelovao je državni tajnik Željko Plazonić.

Na konferenciji su u fokusu bile teme daljnjeg razvoja europske zdravstvene strategije i vanjske politike EU-a o zdravstvu, koja bi se temeljila na Strateškom kompasu EU-a, Agendi 2030 UN-a za održivi razvoj te stečenim iskustvima u borbi protiv COVID-19. Ujedno, posebno je naglašena potreba za konsolidiranjem multilateralne zdravstvene arhitekture s važnom ulogom Svjetske zdravstvene organizacije.
 
Ministri su, također, razgovarali i o pružanju veće potpore zemljama u razvoju u odgovoru na pandemiju, a poglavito kroz prijenos tehnologija i jačanja zdravstvenih kapaciteta.
 
,,Obrazovana i kvalificirana radna snaga ključ je za oporavak i jačanje zdravstvenih sustava. Moramo blisko surađivati kako bismo osigurali adekvatan i jednak pristup znanju na regionalnoj i globalnoj razini. U tom smislu, potičemo inicijativu WHO-a za ponovnim pokretanjem obuke studenata Zapadnog Balkana i Afrike u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar'', rekao je ministar Grlić Radman osvrnuvši se na potrebu potpore zemljama u razvoju koje su posebno pogođene posljedicama pandemije.
 
,,Istaknuli smo našu predanost solidarnosti u ravnomjernoj raspodjeli cjepiva, tako što smo u početku donirali doze našim najbližim susjedima na Zapadnom Balkanu. Nadalje, kontinuirano doprinosimo jačanju kapaciteta njihovih zdravstvenih sustava kroz financijsku potporu, kao i kroz razmjenu znanja'', dodao je ministar.
 
Nastavno, državni tajnik ministarstva zdravstva Željko Plazonić dao je poseban osvrt na ključnu ulogu zdravstvenih radnika u osiguranju održivosti zdravstvenih sustava, zaključivši kako očuvanje i ulaganje u zdravstvenu radnu snagu može uvelike doprinijeti očuvanju otpornosti zdravstvenih sustava.
 
Državni tajnik Plazonić tijekom rasprave je istaknuo važnost jačanja koordinacije između država članica i suradnje u području globalnog zdravstva, uz jačanje uloge Europske unije na globalnoj razini. Posebno je naglasio važnost promicanja cijepljenja na svim razinama, te je ukazao na značajan potencijal unaprjeđenja digitalizacije u zdravstvu, s ciljem osiguranja optimalne zdravstvene zaštite. 

Pisane vijesti