Koncert povodom Dana državnosti i 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Bruxellesu su 28. lipnja 2023. godine održani svečani prijem i gala koncert prigodom proslave Dana državnosti i 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Prijem i gala koncert održani su u Palači lijepih umjetnosti Bozar, u središtu Bruxellesa, u organizaciji Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora, a uz potporu Vlade RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture i medija. Događaj su svojim prisustvom uveličali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.  
 
Proslava 10. obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji bila je prilika za podsjećanje na prijeđeni put Hrvatske i njezinu predanost zajedničkoj budućnosti unutar europske obitelji. Nazočnim su se na prijemu obratili  predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i stalna predstavnica RH pri EU Irena Andrassy. PVRH Plenković je istaknuo značaj članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, kao i najvažnija postignuća tijekom prvih deset godina članstva. Naglasio je predanost Hrvatske u oblikovanju prosperitetne budućnosti i promicanju zajedničkih vrijednosti unutar Europske unije, kao i s drugim međunarodnim partnerima, naročito onima u neposrednom susjedstvu.
 
Večer je obilježena glazbenim programom u izvedbi Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) i pijanistice Martine Filjak, pod dirigentskom palicom nadahnutog Pascala Rophéa.
 
Glazbenike i glazbena djela na programu predstavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, naglasivši značaj obilježavanja 10. godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji glazbom. Kombinacijom djela hrvatskih skladatelja Dore Pejačević i Blagoja Berse te djela Hectora Berlioza i Ottorina Respighija, istaknuto je najbolje od europske kulturne baštine, koja je obilježena  međusobnim utjecajima i povezanošću  kroz stoljeća, bez obzira na granice i različite nacionalnosti. Spoj europske i hrvatske glazbene tradicije došao  je snažno do izražaja i emocija publike tijekom cijele koncertne izvedbe naših priznatih glazbenih umjetnika.
 
Svečani prijem i gala koncert okupili su impresivan broj uzvanika, među kojima su bili premijer Lihtenštajna Daniel Risch, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, drugi visoki dužnosnici Europske komisije, Vijeća EU, Europskog parlamenta i drugih institucija EU, kao i značajan broj diplomata, dužnosnika i predstavnika Kraljevine Belgije i NATO-a, vojnih predstavnika, hrvatskih državljana koji žive i rade u Bruxellesu i Belgiji te predstavnika medija.

Priopćenja