Komemoracija u spomen na professora emeritusa Zvonimira Šeparovića

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Komemoracija u spomen na professora emeritusa Zvonimira Šeparovića održana je u petak, 11. veljače 2022. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se prisutnima te istaknuo:
 
Odlazak profesora Šeparovića dogodio se u mjesecu i godini u kojoj obilježavamo 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Profesor Šeparović je upravo bio hrvatski ministar vanjskih poslova u razdoblju borbe za međunarodno priznanje i u mjesecima kada nas priznalo desetke država, počevši od Svete Stolice i Europske zajednice. U Vladi demokratskog jedinstva Franje Gregurića, imenovan je na dužnost ministra vanjskih poslova u srpnju 1991., kao nestranačka osoba, a obavljao ju je do svibnja 1992.. Kao što znamo, prije njegova odlaska s te pozicije, Republika Hrvatska primljena je 22. svibnja 1992. u Ujedinjene narode. U sjedište te međunarodne organizacije je zatim poslan kao naš prvi stalni predstavnik, u rangu izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika.
 
Kao ministar vanjskih poslova gospodin Šeparović posjetio je velik dio svijeta, uvjeravajući dužnosnike drugih zemalja, kako je potrebno pomagati Hrvatskoj, kao žrtvi velikosrpske agresije, kao i potrebe što skorijega međunarodnog priznanja. Pritom se pomagao i poznanstvima i vezama što ih je imao s ljudima uglavnom pravne struke u drugim zemljama.
 
Želio bih istaknuti spremnost i zdušnost s kojom su toliki hrvatski ljudi, raznih struka i profila, pokazali u kritičnim trenutcima rata za neovisnost, u borbi za demokraciju, obranu i međunarodno priznanje hrvatske države. Pod stijegom demokratski iskazane suverene volje većine naroda i u duhu politike nacionalne pomirbe,  proklamirane od strane prvog predsjednika i utemeljitelja hrvatske države Franje Tuđmana, učinjeno je puno na političkom, intelektualnom, obrambenom, logističkom i diplomatskom planu. Sve to je pridonijelo konačnom uspjehu, koji nije bio ničim zajamčen. A svakako, jedan od onih koji su u ta pozitivna domoljubna i demokratska stremljenja ugradili sebe bio je i profesor, ministar i veleposlanik Zvonimir Šeparović.
 
Professor emeritus Zvonimir Šeparović obnašao je dužnost prodekana i dekana Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a  rektorsku dužnost preuzeo je 1989. i obnašao je do 1991., upravo u godinama kada se stvarala politički samostalna Republika Hrvatska. Bio je i hrvatski ministar vanjskih poslova u trećoj Vladi Republike Hrvatske te ministar pravosuđa u šestoj Vladi Republike Hrvatske.
 
Otišao je tiho iako je svojim radom i karijerom: sveučilišni profesor, dekan Pravnoga fakulteta u Zagrebu, rektor Sveučilišta u Zagrebu, pionir viktimologije, gorljivi zagovornik ukidanja smrtne kazne, autor niza knjiga i znanstvenih radova, ostavio snažne i duboke tragove.
 
Professor emeritus Zvonimir Šeparović odlikovan je 2019. godine Redom Ante Starčevića za poseban doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske.

Stranice