Jadranska trilaterala kao doprinos regionalnoj suradnji i europskim integracijama

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak, 17. studenog 2017. godine u Draču, Albaniji na sastanku Jadranske trilaterale...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak, 17. studenog 2017. godine u Draču, Albaniji na sastanku Jadranske trilaterale: Hrvatska – Albanija – Crna Gora.

Ovo je drugi po redu sastanak Jadranske trilaterale između Hrvatske, Albanije i Crne Gore na razini ministara vanjskih poslova.

Ministri su istaknuli želju za daljnjim razvijanjem i produbljivanjem dijaloga triju država o pitanjima od zajedničkog interesa. Jačanje trilateralne suradnje je ključni element za nastavak pridonošenja stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe, kao i za europski integracijski proces.

Uz redovan politički dijalog o euroatlantskim integracijama te pitanjima regionalne i međunarodne sigurnosti istaknute su mogućnosti u gospodarstvu s naglaskom na turizam, prometnu povezanost, energetiku i infrastrukturu. Osobito je istaknuta važnost Jadransko-jonskog koridora u prometnom i energetskom smislu.

Zaključeno je uz to da Jadranska trilaterala ima potencijala i u unapređivanju suradnje s ciljem odgovora na izazove ekstremizma, terorizma i sigurnosnih pitanja. 

Hrvatska je ponovo istaknula potporu Crnoj Gori u pristupnim pregovorima s EU, kao i Albaniji za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s EU. U tome Hrvatska daje snažnu političku potporu i izravnu tehničku pomoć - u smislu prenošenja vlastitih iskustava i ekspertize iz pregovaračkog procesa.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Izjava ministra Bushatija (na albanskom jeziku)

Preuzimanje

 

Izjava ministra Darmanovića

Preuzimanje

 

 



Priopćenja