Izložba „Glagoljaška renesansa“ otvorena je u Parlamentu Republike Bugarske

Obrativši se nazočnima, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj Danijela Barišić podsjetila je kako je glagoljicom pisana i Bašćanska ploča, jedan od prvih spomena hrvatske pismenosti, koja je ostavila duboki značaj u hrvatskoj pismenosti te je nepresušna inspiracija i danas

Obrativši se nazočnima, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj Danijela Barišić podsjetila je kako je glagoljicom pisana i Bašćanska ploča, jedan od prvih spomena hrvatske pismenosti, koja je ostavila duboki značaj u hrvatskoj pismenosti te je nepresušna inspiracija i danas. Izrazila je uvjerenje kako će se veze Republike Hrvatske i Republike Bugarske započete putem glagoljice prije dvanaest stoljeća postati još sveobuhvatnije ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju kada će zajedno s Bugarskom dijeliti europsku budućnost.

Otvarajući izložbu, pred brojnim zastupnicima bugarskog parlamenta, diplomatskog zbora, te bugarske znanstvene i kulturne javnosti, predsjednica Narodnog Sobranja Cecka Cačeva naglasila je važnost glagoljice za kulturnu baštinu Bugara, ali i drugih slavenskih naroda te podsjetila kako je ova izložba prije nekoliko mjeseci bila izložbena u Gradskoj skupštini grada Zagreba.

Ravnatelj Umjetničke organizacije Jadertina iz Zadra Konstantin Kostov, umjetnik koji već četrdeset godina živi u Zadru i aktivno pridonosi kulturnoj suradnji naših dviju zemalja, podsjetio je kako su 32 izložene slike na temu glagoljice napravili umjetnici iz mnogih zemalja od Austrije, Njemačke, Rusije, Slovačke, SAD-a, Češke, Ukrajine te naravno Hrvatske i Bugarske. Petnaestometarsko platno na kojima su ove slike bile otisnute bilo je izloženo na Kapetanovoj kuli u Zadru prošle jeseni, te nedavno u Zagrebu, a poklonjeno je UNESCO-u. Kostov je također izrazio nadu kako će i ovom izložbom kulturne veze između Bugarske i Hrvatske dobiti još jednu potvrdu dobrih odnosa, kako u prošlosti tako i u budućnosti.

Uz Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sofiji izložbu „Glagoljaška renesansa“, zajednički su organizirali Umjetnička organizacija Jadertina iz Zadra, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Odjel za kulturu Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, Odjel za kulturu Grada Zadra i Zadarske županije te Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj.



Priopćenja