Izjava ministrice Pusić s današnjeg Vijeća za vanjske poslove

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje danas na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Luksemburgu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje danas na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Luksemburgu. Nakon prvog dijela sastanka ministrica je istaknula najvažnije teme razgovora ministara EU28. „Jutarnjim dijelom sastanka dominirala je tema ebole, ali je uvodno visoka predstavnica Ashton komentirala dvije teme, izbore u BiH te pregovore EU i Irana. Vezano uz BiH, Aston je rekla kako je pred novo vodstvo u zemlji stavljen zadatak brzog reagiranja na mogućnost pomaka na putu prema Europi, a kako je rok za pregovore s Iranom postavljen 24. studenog“, kazala je ministrica.

Ebola je bila glavna tema jutarnjeg dijela sastanka. Države članice se slažu o imenovanju posebnog povjerenika EU za borbu protiv ebole. To je bitka koju treba dobiti u Africi, a liječnicima i medicinskom osoblju u slučaju zaraze treba osigurati liječenje u Europi. Napravljen je pregled spremnosti država članica da financiraju borbu protiv ebole. Europa nije jedinstveno prikazala koliko tko pojedinačno do sada financirao borbu protiv ove bolesti“, rekla je ministrica Pusić u izjavi novinarima.

Na ručku su ministri zajedno s posebnim povjerenikom EU za Libiju razgovarali o situaciji u toj zemlji. „Ne postoji nikakva mogućnost za rješavanje situacije osim pregovora dviju strana, između dva parlamenta koja se, uvjetno rečeno, smatraju relevantnim i jedinim mogućim. Ishod pregovora nije optimističan, ali to je jedino što može osigurati pomak“, istaknula je ministrica Pusić.

„Naglašeno je da postoji vrlo značajan utjecaj pojedinih zemalja južnog Mediterana na situaciju u Libiji tako da je za rješenje potrebno i s njima razgovarati. Za Europu nerješavanje situacije ima jednako dramatične posljedice. Europa, naročito mediteranska, među njima i RH, zainteresirane su za stabilnost situacije u Libiji. Europa smatra da ima pravo s jednakim angažmanom tražiti rješenje. Ideja da Europa nije zainteresirana je apsolutno promašena“, kazala je mvep Pusić.

Vezano uz uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Bandića, ministrica je rekla: „To je u domeni pravosuđa i s tog stanovišta treba promatrati cijelu situaciju. S druge strane, borba protiv korupcije nisu samo akcijski planovi i strategije, katkada je to dosta dramatično, bez obzira radi li se realnoj ili nerealnoj, dokazanoj ili nedokazanoj sumnji. Ta vrsta četvrte tranzicije nije ugodna, to samo u akcijskim planovima izgleda apstraktno. To u stvarnom životu, bez obzira je li pogođeno ili nije pogođeno što se konkretnih osoba tiče,  izgleda upravo ovako“.

Izjavu ministrice poslušajte ovdje:



Priopćenja