Hrvatsko izaslanstvo održalo je sastanak sa Sjevernoatlantskim vijećem...

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministrica obrane Željka Antunović su danas, 8. svibnja, u sjedištu NATO-a u Bruxellesu održali sastanak sa Sjevernoatlantskim vijećem u sklopu prvog ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP). Održan je također odvojeni sastanak s Glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertson koji je pohvalio Hrvatsku na započetim obrambenim reformama.

Na sastanku s veleposlanicima članica NATO-a ocijenjeno je da je Hrvatska postigla značajan napredak tijekom prvog ciklusa MAP-a. Posebno su istaknuti rezultati ostvareni na gospodarskom planu. Bilo je i riječi o pitanjima poput suradnje s Haaškim sudom, povratka izbjeglica, pravosudnih reformi te borbe protiv korupcije.

Također se govorilo o obrambenim reformama s naglaskom na restrukturiranje oružanih snaga. Ocijenjeno je da je Hrvatska započetim reformama krenula dobrim putem te da treba nastaviti u moderniziranju obrambenog sektora. Na sastanku je potvrđeno kako NATO i dalje provodi politiku “otvorenih vrata” te da su izgledi vrlo dobri za budući ulazak Hrvatske u Savez. Bio je razmotren hrvatski godišnji nacionalni plan koji je podnesen u jesen prošle godine.



Priopćenja