Hrvatska zabrinuta presudama u Egiptu

Republika Hrvatska izražava zabrinutost zbog presuda Kaznenog suda u Kairu kojima se na zatvorske kazne od jedne do pet godina osuđuje 43 djelatnika inozemnih nevladinih...

Republika Hrvatska izražava zabrinutost zbog presuda Kaznenog suda u Kairu kojima se na zatvorske kazne od jedne do pet godina osuđuje 43 djelatnika inozemnih nevladinih udruga koje djeluju u Egiptu, raspuštaju njihove podružnice i plijeni imovina. Smatramo da se presudom upućuje negativna poruka egipatskom narodu koji se jasno opredijelio za demokratsko uređenje koje jamči slobodu misli, govora i djelovanja, ali i partnerima u međunarodnoj zajednici.

U procesima i izazovima s kojima se suočava egipatsko društvo, nevladine organizacije igraju iznimno važnu ulogu i stoga očekujemo da se za njihovo djelovanje osigura pravni okvir usklađen s međunarodnim standardima, te da se problemi i nesporazumi rješavaju dijalogom, a ne metodama prisile. Hrvatska će nastaviti pratiti tijek sudskog procesa, a spremna je, u suradnji s partnerima u EU, pružiti pomoć u izradi odgovarajućeg pravnog okvira.



Priopćenja