Hrvatska za transparentnije trgovanje oružjem

Hrvatska podupire Ugovor o trgovini oružjem (Arms Trade Treaty, ATT) usvojen jučer, 2. travnja u New Yorku, velikom većinom glasova u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda

Hrvatska podupire Ugovor o trgovini oružjem (Arms Trade Treaty, ATT) usvojen jučer, 2. travnja u New Yorku, velikom većinom glasova u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Hrvatska je i do sad primjenjivala najviše globalne standarde u kontroli izvoza oružja sadržane u Zajedničkoj poziciji Europske unije, a smatramo da će se globalnom primjenom Ugovora o trgovini oružjem ojačati šira kontrola i transparentnost trgovine oružjem.

Ugovor o trgovini oružjem (ATT) usvojen je  uz podršku 154 države, među kojima i Republike Hrvatske, a glasovanjem u Općoj skupštini završio je višegodišnji pregovarački proces započet 2006. godine. Ugovor će biti otvoren za potpisivanje od 3. lipnja u UN-u u New Yorku, te će  stupiti na snagu nakon što ga ratificira pedeset država. Njime će se regulirati globalna trgovina konvencionalnim oružjem, uključujući i po prvi puta i mehanizme zaštite ljudskih prava, sprječavanja ratnih zločina i sukoba. Kroz ojačani sustav globalne kontrole, Ugovorom se želi suzbiti ilegalna trgovina oružjem koja predstavlja središnju prepreku u postizanju razvojnih ciljeva i jačanju globalne sigurnosti.

 



Priopćenja