Hrvatska preuzima umjetnine iz diplomatske imovine bivše SFRJ...

Na sedmom sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, Aneks B, održanom 26. veljače o. g. u Ministarstvu vanjskih poslova RH, stručna skupina za umjetnička djela odlučila je da se 15. svibnja o. g. izvrši primopredaja podijeljenih umjetnina iz do sada preuzetih objekata (Veleposlanstva u Washingtonu, Rezidencije i Veleposlanstva u Parizu, Veleposlanstva u Londonu) diplomatsko-konzularne imovine, sukladno Aneksu B Sporazuma o sukcesiji diplomatsko- konzularne imovine bivše SFRJ.

Temeljem dogovora Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, Aneks B, Republika Hrvatska će preuzeti 33 umjetnička djela iz zgrada bivše SFRJ (Veleposlanstva u Washingtonu, Rezidencije u Parizu, Veleposlanstva u Parizu, i Veleposlanstva u Londonu), a nakon ratifikacije Sporazuma o sukcesiji Republici Hrvatskoj pripast će još osam umjetničkih djela iz zgrade Veleposlanstva u Čileu, koja je dana na čuvanje i u posjedu je Republike Hrvatske.

Usprkos svim poteškoćama tijekom pregovora o sukcesiji, Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ Aneksom B postigao je dogovor oko podjele umjetničkih djela iz do sada preuzetih objekata diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.
Umjetnine su podijeljene po nacionalnom ključu autora, a djela nepoznatih i stranih autora ostala su na zatečenim lokacijama.

Primopredaja umjetničkih djela veliki je doprinos kulturnoj baštini Republike Hrvatske, jer će se značajna imena hrvatskih autora prvi put naći u vlasništvu RH. Neki od autora su Milivoje Uzelac, Stojan Aralica, Frano Šimunović, Ferdinand Kulmer, Marijan Kolesar i Miše Jeronim.

Nakon preuzimanja umjetnička djela dopremit će se u Zagreb, radi izvršenja ekspertize, čišćenja, uređenja i opremanja umjetničkih djela.

Predmetne umjetnine ostaju u vlasništvu Ministarstva vanjskih poslova, a nakon uređenja koristit će se za opremanje reprezentativnih prostora u MVP i protokolarnog dijela diplomatsko-konzularnih misija.



Priopćenja