Hrvatska pomaže Ukrajini i normativnim aktima

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u nazočnosti ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana uručio je 13. srpnja 2022. veleposlaniku Ukrajine u RH Vasilju Kiriliču prijevode zakona i programa Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar Medved veleposlaniku Kiriliču uručio je prijevode Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu i Zakon o Fondu hrvatskih branitelja, kao i programi za psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć te za samozapošljavanje.

Riječ je o normativnim aktima i programima koji se odnose na skrb o hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima koji su prevedeni na ukrajinski jezik kako bi Ukrajina mogla prihvatiti ono što smatra da joj je optimalno i prihvatljivo vezano uz reguliranje statusa te pitanje evidencija, identifikacije i pronalaska nestalih osoba.

Takav oblik pomoći Republike Hrvatske zatražila je ministrica branitelja Ukrajine Julija Laputina, s kojom je ministar Medved održao sastanak u online formatu potkraj svibnja, kada je dogovorena razmjena iskustava i daljnja suradnja.

Suradnja između Ukrajine i Hrvatske koja je usmjerena na razmjenu iskustava u potpori veteranima Ukrajine započela još 2016. godine, a temelji se na iskustvu Hrvatske u skrbi prema braniteljima nakon Domovinskog rata.

Veleposlanik Kirilič zahvalio je ministru Medvedu te je još jednom izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj, njezinim institucijama, Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja, na podršci Ukrajini i njezinim braniteljima.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Pisane vijesti