Hrvatska obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Hrvatska danas obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kako bi iskazala pijetet žrtvama i njihovim obiteljima te još jednom jasno osudila zločine svih nedemokratskih sustava...

Hrvatska danas obilježava Europski  dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kako bi iskazala pijetet žrtvama i njihovim obiteljima te još jednom jasno osudila zločine svih nedemokratskih sustava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, jutros su na Mirogoju odali počast kako bi izrazili pijetet  brojnim hrvatskim žrtvama nedemokratskih režima 20. stoljeća.

Razotkrivanje istine i osuda kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su suočavanja s prošlošću i odgovaranja na ključne izazove Hrvatske u 21. stoljeću.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

 



Priopćenja