Hrvatska nastavlja snažno podupirati europski put Crne Gore

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, u službeni posjet ministra vanjskih poslova Crne Gore Ranka Krivokapića.

Ministri su u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Crne Gore razgovarali o nastavku jačanja i produbljivanja bilateralnih veza te osnaživanju suradnje dviju država u multilateralnim okvirima.

„Hrvatska daje punu potporu europskom putu Crne Gore i nastavit će joj na tom putu pružati stručnu i tehničku pomoć te tako prenositi svoja znanja i iskustva našeg pristupnog procesa Europskoj uniji“, istaknuo je ministar, dodavši kako politika proširenja mora ostati visoko na agendi Europske unije, kako bi se spriječilo moguća prelijevanja ukrajinskog sukoba ili pogoršanje sigurnosnog stanja na području Zapadnog Balkana.

Također, ministar Grlić Radman je istaknuo važnost zajedničke potpore Ukrajini u vrijeme ruske agresije i sveopće globalne krize, s ciljem očuvanja demokratskih vrijednosti i međunarodnog poretka u kojem se poštuje teritorijalni integritet suverenih država članica Ujedinjenih naroda.

Kao posebnu poveznicu, ministar Grlić Radman se osvrnuo na bogato kulturno nasljeđe Hrvata Boke kotorske koje predstavlja vrijednu zajedničku kulturnu baštinu o kojem će Hrvatska i Crna Gora nastaviti zajednički skrbiti. „Iznimno nam je također drago da Hrvati Crne Gore daju doprinos napretku Crne Gore kroz političku participaciju u tijelima vlasti, ali i kroz djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative“, naglasio je ministar.

Nakon bilateralnog susreta u Zagrebu, ministri će na Visu zajedno s ministrima obrane Hrvatske i Crne Gore otkriti spomen-ploču admiralu Vladimiru Baroviću, koji je odbio sudjelovati u velikosrpskoj agresiji 1991. godine i koji je svojim časnim činom zadužio dvije države u očuvanju mira i međusobnog poštovanja.

Stranice