Hrvatska i Grčka nastavljaju razvijati postojeću izvrsnu suradnju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u utorak, 19. ožujka 2024. godine, s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike Georgeom Gerapetritisom. 

Na sastanku su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi dviju zemalja te njihova suradnja unutar različitih međunarodnih foruma, uključujući Europsku uniju, NATO, MED9, Inicijativu triju mora i format Kvadrilaterale, kao i Strategiju Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) te Jadransko-jonske inicijative, čije će predsjedanje Grčka preuzeti od Hrvatske u svibnju ove godine.

Razgovori su istaknuli bliskost stajališta dviju zemalja po pitanju važnosti stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe te podrške europskom putu zemalja zapadnog Balkana. Ministar Grlić Radman posebno je naglasio važnost otvaranja pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom temeljem postignutih reformi, što će ojačati pozicioniranje Europske unije u regiji. 

Tema razgovora bila je i situacija na Bliskom istoku te je istaknuta važnost napora za smirivanje situacije i sprječavanje daljnjeg širenja regionalne nestabilnosti. Ministri su, također, istaknuli važnost nastavka čvrste podrške Ukrajini u svjetlu ruske agresije.

Na kraju sastanka, ministar Grlić Radman naglasio je kako su odnosi Hrvatske i Grčke izvrsni, otvoreni i prijateljski te da postoji veliki potencijal za njihovo daljnje jačanje.

Priopćenja