Hrvati u Vojvodini i Srbiji imaju snažnu potporu Republike Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u subotu 28. siječnja 2023. boravio je u Subotici gdje je sudjelovao na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji “Veliko prelo” u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji i Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” iz Subotice.

“Neizmjerna je važnost Prela za očuvanje zajedništva, baštine i identiteta Hrvata Bunjevaca na ovim prostorima”, naglasio je ministar Grlić Radman te zahvalio svima koji su na ovim prostorima opstali i ostali čuvati svoj hrvatski jezik, identitet, običaje i vjeru, uz svesrdnu pomoć Katoličke crkve, pa i u vremenima bremenitih izazova.

“Nažalost, svjedoci smo i danas određenih ciljanih pokušaja asimilacije hrvatskog bunjevačkog subetnosa i njihove kulturne baštine, ali moram istaknuti kako Republika Hrvatska na to nikada neće pristati i hrvatski legitimni politički predstavnici u Republici Srbiji će u obrani svog nacionalnog identiteta imati nepodijeljenu podršku Vlade RH predvođene predsjednikom Andrejem Plenkovićem. Primjerice, strateški projekti kao što su Hrvatska kuća ili formiranje obrazovnog centra na hrvatskom jeziku imali su i imat će našu bezuvjetnu izravnu potporu”, istaknuo je u svom obraćanju također ministar. 

Zaključno, ministar se istaknuo zajedništvo i potporu Hrvatima u Republici Srbiji i njihov udio na putu Srbije ka europskih integracijama. “Hrvati koji žive u Vojvodini, odnosno u cijeloj Srbiji, bili su i bit će nadalje naš najčvršći most i spona prema Republici Srbiji. Sada kada su Hrvati imenovanjem njihova predstavnika u Vladi Republike Srbije, postali i dionici središnje vlasti u Beogradu, mogu značajno doprinijeti približavanju Republike Srbije Europskoj uniji i prihvaćanju svih demokratskih standarda i načela te ispunjavanju nužnih kriterija”, zaključio je ministar. 

Prilikom posjeta Subotici ministar Grlić Radman obišao je Hrvatsku kuću u izgradnji te se sastao s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić. Razgovarali su o nastavku snaženja položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, pri čemu je ministar istaknuo daljnju potporu Vlade RH radu i projektima ove krovne institucije.

Potom se susreo s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim. Razgovarali su o aktualnim društvenim i političkim prilikama u Republici Srbiji, gdje je naglašena važnost intenzivne suradnje s hrvatskim legitimnim političkim predstavnicima za unaprjeđenje položaja Hrvata kako u Vojvodini, tako i cijeloj Republici Srbiji.Priopćenja