Hoxhaj: Hrvatska je primjer kako država može reformama postati članicom EU

"Hrvatska je primjer i model za Kosovo kako jedna država može reformama i postignućima postati članicom EU. Članstvo Hrvatske u EU stvorilo novi trenutak za cijelu regiju...

"Hrvatska je primjer i model za Kosovo kako jedna država može reformama i postignućima postati članicom EU. Članstvo Hrvatske u EU stvorilo novi trenutak za cijelu regiju i da su sve političke i gospodarske elite u regiji još i više privržene i dalje doprinositi tom putu članstva u EU. Pored toga, Hrvatska može imati još jaču ulogu i u smislu poticanja suradnje unutar regije, ali i poticanju europskim integracijama", izjavio je kosovski ministar Hoxhaj koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Pozvao je hrvatske tvrtke da dođu investirati na Kosovo.

"RH je u više navrata izrazila svoju podršku i čestitke i Kosovu i Srbiji i predstavnicima Europske komisije na Sporazumu koji su postigli i na početku normalizacije odnosa, što je omogućilo i jednoj i drugoj zemlji da krenu svaka svojim koracima prema europskim integracijama. Hrvatska podržava napredovanje Kosova prema članstvu u EU, podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazuma o liberalizaciji viznog režima, kao što smo podržavali i podržavamo napredovanje Srbije prema europskim integracijama i početak pregovora sa Srbijom. Napredak je sastavni dio istog Sporazuma tako reći i istog projekta koji doprinosi stabilizaciji regije, koji doprinosi stabilizaciji tih zemalja", izjavila je ministrica Pusić nakon sastanka s kosovskim kolegom Enverom Hoxhajem koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Vezano uz napredovanje Kosova prema euroatlantskim integracijama, ministrica je kazala: "I u ovom trenutku Hrvatska apsolutno smatra da svaka zemlja naravno ide svojim koracima, ispunjava uvjete i dostiže kriterije koji su na tom putu prema europskim integracijama za nju i postavljene. Međutim, taj put po našem mišljenju, treba biti kontinuiran, znači trajno svaka zemlja treba napredovati, a mi u tom kontekstu podržavamo trajno napredovanje Kosova. Sigurni smo da će sve zemlje u regiji dostići taj cilj, što se Hrvatske tiče – što dinamičnije, to bolje. Naš je stav da je put jednako vrijedan kao i cilj, kad se govori o europskim integracijama. Drugim riječima, put su reforma, transformacija, izgradnja države; cilj je članstvo i funkcioniranje unutar članstva,. Naše  iskustvo govori da je i jedno i drugo jednako važno, ali i jedno i drugo se treba kontinuirano događati i to je nešto što podržavamo". Ministrica je istaknula i kako Hrvatska podržava članstvo Kosova u regionalnim organizacijama.

Ministri su razgovarali i o gospodarskoj suradnji gdje ima puno prostora za napredovanje. Vezano uz manjine, ministrica Pusić rekla je "Hrvatska manjina na Kosovu je vrlo mala, ali vrlo osjetljiva i sa dugom povijesnom  tradicijom i ministar Hoxhaj je iznio neke vrlo pozitivne i za nas važne planove u tom pogledu koje Kosovo ima, od uključivanja hrvatske manjine u ustav i garantiranja političke reprezentacije, što mi smatramo posebno važnim".

Ministrica Pusić odgovorila je i na novinarska pitanja o Ukrajini, BiH i Fondu solidarnosti EU za poplave u RH. "Ustupci ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča oporbi te odluke ukrajinskog parlamenta o povlačenju policije s ulica i zabrani upotrebe vatrenog oružja u skladu su s najoptimističnijim očekivanjima Europske unije i preokret su u ukrajinskoj krizi", komentirala je ministrica Pusić odluku ukrajinskog predsjednika da prihvaća zahtjeve oporbe. Dodala je  da sve što je odlučeno u Vrhovnoj Radi ili pokriveno ovim sporazumom de facto pokriva ono što je oporba tražila. Također je naglasila važnost povrataka rješavanja ukrajinske krize u institucijama. Podsjetila je da su ministri vanjskih poslova Poljske, Njemačke i Francuske jučer u Kijevu prilagođavali svoju misiju okolnostima na licu mjesta i istaknula da je i njihova misija odigrala ulogu u pozitivnom razvoju događaja u Ukrajini. "Ukrajinski parlament izglasao je momentalno povlačenje policije s ulica, zabranu upotrebe vatrenog oružja i odluku da samo parlament može odlučiti o proglašenju izvanrednog stanja u skladu sa svim zakonima i ustavom", kazala je ministrica podsjetivši da većinu u parlamentu ima Janukovičeva Stranka regija, ali da su unatoč tome zastupnici uspjeli okupiti kvorum. "Oči cijeloga svijeta sada će biti uprte u realizaciju sporazuma", naglasila je.

Na upit o traženju pomoći iz EU Fonda solidarnosti za poplave u Hrvatskoj, rekla je: "Hrvatska će procijeniti štetu od poplava i vidjeti može li zatražiti pomoć iz europskog Fonda solidarnosti, dok je u slučaju elementarne nepogode koja je pogodila Gorski kotar već pokrenuta procedura utvrđivanja i procjene štete. Postoje kriteriji koji se moraju ispuniti za traženje pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a za elementarne nepogode. U našem slučaju sama elementarna nepogoda i šteta od nje mora iznositi otprilike 250 milijuna eura. Mi smo već u procesu procjenjivanja. Hrvatske vode prate to i znaju točno proceduru registriranja nesreće i vođenja točne evidencije". 

Vezano uz hrvatski prijedlog za pomoć stabiliziranju BiH, ministrica je odgovorila: "Hrvatska će Europskoj uniji sugerirati da specifični problemi BiH ne budu preduvjet za pokretanje bilo kakvog europskog procesa nego da se ugrade u sam pretpristupni i pristupni proces". Ministrica će tu ideju, koja bi po njezinom mišljenju mogla biti učinkovita kako bi BiH zakoračila iz sadašnje situacije prema novoj ulozi u perspektivi članstva u EU, predstaviti u pisanom obliku na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU kako bi poslužila kao podloga za raspravu. Predložila je da se to pitanje stavi na dnevni red budućeg sastanka Vijeća i o tome je izvijestila neke ministre vanjskih poslova te visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Ashton. "Mi smatramo da je jedna od rijetkih stvari koja uživa relativno visoku podršku svih građana BiH članstvo u EU. Ideja koju smo razradili i koju ću prezentirati jest sugestija da se napravi jedan proces koji bi bio specifičan za BiH umjesto da se inzistira na rješavanju nekih problema kao preduvjet započinjanja bilo kakvog europskog procesa", kazala je ministrica Pusić.



Priopćenja