Horst Meierhofer: postmonitoring Hrvatske nije pozicija Bundestaga

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je danas, 8. travnja, o.g. izaslanstvo parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Bundestaga

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je danas, 8. travnja, o.g. izaslanstvo parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Bundestaga. Voditelj izaslanstva, Horst Meierhofer naglasio je da „ako je i bilo pojedinačnih stavova, postmonitoring za Hrvatsku nije stajalište Bundestaga“ te dodao da “Njemačka zna cijeniti hrvatske napore“. Kazao je kako je Hrvatska imala zahtjevnije pregovore te da se dobro pripremila. „Radujemo se prvom srpnju“ – zaključio je. Ministrica je naglasila kako je Hrvatska, prema svim pokazateljima, kroz pregovore izgradila temelje inistitucija države te, prema svim pokazateljima, postala prosječna europska zemlja, što, ocijenila je, ne znači da se nećemo truditi biti još boljima. Njemačke je parlamentarce zanimalo kako hrvatski građani vide perspektivu EU, te su napomenuli kako Njemačka u Uniji profitira, ali i kako im je poznato da postoje ljudi koji Uniju gledaju više kritički.

Ministrica je također istaknula kako građani od EU očekuju stabilnost, kao i da je Hrvatska procesom približavanja članstvu, izgradila procedure i institucije države, što nam je, kao mladoj državi, osobito važno. Ministrica je također govorila o rješenju pitanja brodogradnjie pri čemu je naglasila kako je za cijeli proces bilo ključno što su u njega cijelo vrijeme bili uključeni svi akteri, od sindikata do predstavnika države, što znači da se do rješenja došlo zajedničkim naporima.



Priopćenja