Godišnji sastanak kontaktnih točaka za Twinning i TAIEX instrumente

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sudjelovanje institucija RH u Twinning i TAIEX instrumentima“
15. prosinca 2023.
 
U petak, 15. prosinca 2023., održan je jubilarni, deseti po redu Godišnji sastanak kontaktnih točaka za Twinning i TAIEX instrumente, u organizaciji Službe za prijenos znanja i Uprave za europsko i međunarodno pravo Europske unije. Sastanak je okupio 50 sudionika, predstavnika resornih institucija RH, s ciljem prijenosa i razmjene informacija o rezultatima provedbe projekata u ovoj godini, novostima i identificiranju područja suradnje u sljedećem razdoblju.

Nakon uvodnog obraćanja ravnateljice Uprave za europsko i međunarodno pravo i kontakt točke za TAIEX, gđe. Gordane Vidović Mesarek, sudionicima su se obratile gđa. Dubravka Smolić Vlaić, nacionalna kontakt točka za Twinning i gđa. Franka Maček, koordinator TAIEX instrumenta, koje su izvijestile o zaključcima skupa/konferencije? Institution Building Days, predstavile statistiku provedbe projekata, kontekst EU integracija te aktualna područja država korisnica u 2024. godini.

Hrvatska se, kao država članica EU, ističe u provedbi projekata kroz ove instrumente, kontinuirano prenosi znanja u primjeni i provedbi pravne stečevine EU te jača kapacitete država korisnica za EU integracijski proces. Kada je riječ o zemljama jugoistočne Europe, Hrvatska je vodeća država u Twinning instrumentu, a sveukupno drži visoko 7. mjesto provedbe Twinning projekata u 2022. U kontekstu TAIEX-a, zauzela je 2. mjesto po angažmanu mobiliziranih stručnjaka u EU, što potvrđuje vrijednost stručnjaka hrvatske javne uprave i doprinos razvojnoj suradnji EU.    

Predstavljena su iskustva praktične provedbe Twinning projekata iz perspektive resora u smislu sadržajnog oblikovanja aktivnosti i administrativne podrške. Gđa. Sanja Zekušić, tajnica Kabineta u Državnoj geodetskoj upravi i voditeljica projekta "Improving Spatial Data Services in the Republic of Moldova following EU standards“, izložila je izazove provedbe trogodišnjeg projekta u Moldovi, koji je radi svoje iznimne uspješnosti proglašen od strane Europske komisije i korisnika najboljim projektom financiranim iz EU fondova u Moldovi.

Gđa. Mirta Novak, voditeljica Službe za uređenje tržišta i statistiku u ribarstvu Ministarstva poljoprivrede podijelila je iskustvo provedbe Twinning projekta “Alignment of Legislation and Implementation of the Union Acquis in the Area of Fisheries and Aquaculture in the Republic of North Macedonia” u Sjevernoj Makedoniji, gdje je RH najaktivnija od svih država članica EU. Ovaj projekt u području ribarstva i akvakulture uskladio je pravni okvir Sjeverne Makedonije s pravnom stečevinom EU i pomogao implementaciji EU zakonodavstva, a potvrda vrijednosti stručnjaka Ministarstvu poljoprivrede RH je nastavak suradnje kroz angažman u pripremi makedonskih stručnjaka za proces screening-a.

Gđa. Valentina Miličić, pomoćnica ravnatelja Državne škole za javnu upravu, predstavila je specifičnost prijave projekta „Strengthening the Capacity of the Institution of Public Administration - Jordan“ u Jordanu, jednoj od zemalja u okviru međunarodnog partnerstva EU na koje se Twinning uspješno širi.

Gđa. Blaženka Sikirica, viši savjetnik u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU), predstavila je ulogu SAFU kao tijela koje daje administrativnu podršku hrvatskim institucijama u prijavi i provedbi Twinning projekata.

Odličan odaziv sudionika potvrdio je vrijednost mreže za Twinning i TAIEX instrumente u TJU te izvrsnu suradnju koja se kontinuirano održava kontaktima na dnevnoj bazi već jedno desetljeće, što izravno utječe na uspješnost i kvalitetu RH institucija i njenih stručnjaka u provedbi projekata prijenosa znanja iz EU procesa.

Ostale vijesti