EU-u procjena štete u Gorskom kotaru u roku od 10 tjedana

(Hina) Hrvatska će u roku od najviše deset tjedana poslati Europskoj uniji procjenu štete od nevremena u Gorskom kotaru i ako zadovolji kriterije kvalificirat će se za pomoć iz europskih fondova

(Hina) Hrvatska će u roku od najviše deset tjedana poslati Europskoj uniji procjenu štete od nevremena u Gorskom kotaru i ako zadovolji kriterije kvalificirat će se za pomoć iz europskih fondova, izjavila je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić se sastala s predstavnicima državne uprave zaduženima za procjenu štete od snijega i leda u nevremenu koje je početkom mjeseca pogodilo Gorski kotar.

Hrvatska elektroprivreda na 50 milijuna kuna procjenila je štetu na električnim vodovima, dalekovodima i stupovima u tom brdskom dijelu Hrvatske u kojem je proglašena elementarna nepogoda.

"Procjenu bi trebali podnijeti u roku od najkasnije deset tjedana i, ako udovolji kriterijima, kvalificiramo se za pomoć Gorskom kotaru iz europskih sredstva", rekla je Pusić novinarima uoči sastanka..

Na sastanku su sudjelovali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskih šuma, Hrvatski voda, HEP-a, Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Primorsko-goranske županije.

Inače, ministrica Pusić jučer je na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu govorila o posljedicama nevremena u Gorskom kotaru te najavila mogućnost da Hrvatska zatraži od Europskog fonda solidarnosti naknadu štete te informirala države članice o specifičnoj situaciji u Hrvatskoj vezane uz posljedice nevremena u Gorskom kotaru.

Prema europskim pravilima, zemlja članica ima deset tjedana od elementarne nepogode do podnošenja zahtjeva za naknadu štete Europskom fondu solidarnosti.

U sniježnom nevremenu i ledenoj kiši stradala je uglavnom državna imovina, električna mreža HEP-a i šume u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Nakon što su bile zatvorene nekoliko dana, ponovno su otvorene sve škole u Gorskom kotaru, osim u Čabru, a normaliziana je opskrba vodom i strujom koju dio stanovnika dobiva pomoću agregata.



Priopćenja