Dt Zdenko Lucić na neformalnom video sastanku EU ministara vanjskih poslova u trgovinskom formatu

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je u ponedjeljak, 9. studenog 2020. godine, putem videokonferencije, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u trgovinskom formatu

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je u ponedjeljak, 9. studenog 2020. godine, putem videokonferencije, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u trgovinskom formatu. Ministri su raspravljali o aktualnom pregledu trgovinske politike i značaju reforme Svjetske trgovinske organizacije kao i trgovinskim odnosima sa SAD-om i Kinom.

Naglasak je bio na važnosti transatlantskih trgovinskih odnosa i razvoju suradnje nakon predsjedničkih izbora u SAD-u. Ministri su se složili oko potrebe nastavka konstruktivnog dijaloga sa SAD-om u svim pitanjima obostranog interesa, kako bilateralnim, tako i u rješavanju globalnih izazova u trgovini, uključujući reformu Svjetske trgovinske organizacije.

Istaknut je značaj sklapanja Sveobuhvatnog investicijskog sporazuma s Kinom, koji treba pridonijeti unaprjeđenju i uravnoteženju trgovinskih i investicijskih odnosa između EU i Kine.

Ministri su se složili oko važnosti otvorene i na pravilima utemeljene trgovine  za oporavak gospodarstava nakon krize uzrokovane pandemijom COVID-19 te značajne uloge koju će u tom procesu imati mreža sporazuma o slobodnoj trgovini, posebno za mala i srednja poduzeća koja čine okosnicu našeg gospodarstva.

Zaključno su Predsjedništvo i Europska komisija izvijestili o statusu zakonodavnih predmeta u tijeku.



Priopćenja