Dt Metelko-Zgombić sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić je sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koji se održao 28. svibnja u Bruxellesu...

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić je sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove, koji se održao 28. svibnja u Bruxellesu. Na dnevnom redu Vijeća su bile sljedeće teme: Iran, Venezuela, Demokratska Republika Kongo, situacija u Gazi te okvir za odnose EU-a i država Afrike, Kariba i Pacifika nakon 2020. godine.

Vijeće je potvrdilo jedinstvo u nastavku predanosti EU-a očuvanju sporazuma o nuklearnom programu s Iranom (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) i njegovoj punoj i učinkovitoj provedbi sve dok svoje obveze iz JCPOA bude ispunjavao Iran. Izraženo je žaljenje odlukom SAD-a o povlačenju iz JCPOA te istaknuto da SAD ostaju najbliskijim partnerom i saveznikom EU-a u ovom i drugim pitanjima i izazovima. U kontekstu američke najave ponovnog uvođenja sankcija, pružena je potpora daljnjem radu tijela EU-a na operacionalizaciji mjera koje za cilj imaju zaštitu europskih interesa. Dogovoren je nastavak angažmana prema Iranu, SAD-u i ostalim međunarodnim i regionalnim partnerima i čimbenicima.

Vijeće je razmotrilo situaciju u Venezueli nakon održavanja predsjedničkih i regionalnih izbora 20. svibnja. Ocijenjeno je da izbori i njihov ishod nemaju vjerodostojnost, s obzirom da je do njihovog održavanja došlo u procesu u kojem nisu poštivana demokratska načela i bez jamstava transparentnosti i uključivosti. Dogovoreno je da će se u potpori demokratskim procesima i ustavnom poretku pristupiti razmatranju dodatnih ciljanih i reverzibilnih mjera ograničavanja. Izražena je duboka zabrinutost humanitarnom situacijom te dogovoreno da će se EU dodatno angažirati u pružanju pomoći stanovništvu Venezuele, kao i državama u susjedstvu, posebno u izgradnji njihove otpornosti.

U osvrtu na situaciju u DR Kongu naglasak je bio na nužnosti poštivanja utvrđenog izbornog kalendara te osiguranju vjerodostojnog, konsensualnog i uključivog procesa koji će dovesti do održavanja izbora krajem godine. Izražena je zabrinutost humanitarnom situacijom, posebno u svjetlu ponovnog pojavljivanja ebole. Vijeće je razgovaralo i o situaciji u Gazi u svjetlu posljednjih događanja te su razmijenjena stajališta o budućem okviru odnosa EU-a i 79 država Afrike, Kariba i Pacifika nakon što u veljači 2020. godine istekne Sporazum iz Cotonoua u cilju pripreme sastanka s partnerima u Togu 31. svibnja i 1. lipnja.

U okviru pregleda aktualnih međunarodnih tema Vijeće se osvrnulo na ishod sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan, koji se održao 17. svibnja, zatim na razvoj događaja vezano uz Sjevernu Koreju te na situaciju u Jemenu. Visoka predstavnica Mogherini je izvijestila o sastanku kolegija EU-a i Afričke unije, koji se održao 23. svibnja te najavila prioritete za sastanak foruma o Somalijskom partnerstvu, koji će se održati 25.-26. lipnja.

Uoči sastanka Vijeća državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnom radnom doručku s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim, na kojem je pohvalila makedonsku Vladu za dosadašnji napredak u provedbi reformi te istaknula da je za njihovu održivost potrebno otvoriti pregovore o članstvu u EU. Republika Hrvatska će nastaviti pomagati Makedoniji na putu euro-atlantskih integracija prijenosom svojih stručnih znanja i iskustava. Pozdravila je napredak u pronalasku kompromisa glede pitanja imena te ohrabrila obje strane na konačni dogovor, koji se čini na dohvat ruke.

 



Priopćenja