Dt Metelko-Zgombić održala sastanak s nizozemskim veleposlanikom u RH Henkom Voskampom

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić pozvala je u četvrtak 23. srpnja nizozemskog veleposlanika u Hrvatskoj Henka Voskampa na razgovor zbog odluke nizozemske Vlade da se Hrvatsku uvrsti na „narančastu“ listu putovanja...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić pozvala je u četvrtak 23. srpnja nizozemskog veleposlanika u Hrvatskoj Henka Voskampa na razgovor zbog odluke nizozemske Vlade da se Hrvatsku uvrsti na „narančastu“ listu putovanja uslijed određenog porasta slučajeva zaraženih koronavirusom. Državna tajnica je izrazila nezadovoljstvo odlukom nizozemske Vlade te ukazala na podatke Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koji dnevno prati situaciju vezanu za slučajeve COVID-19 u svim državama članicama EU-a, uključujući i Hrvatsku, dajući precizne podatke za 21 županiju.

Državna tajnica Metelko-Zgombić osvrnula se na izjavu glasnogovornice nizozemskog Instituta za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) da je odluka donesena radi nedostatka podataka, što je argument koji začuđuje. Prema podatcima ECDC-a, određene hrvatske županije su trenutačno narančaste, no to se ne odnosi na cijelu država. Pojedine druge države članice EU-a također imaju određene narančaste regije prema podatcima ECDC-a, no nizozemska Vlada je samo te regije izdvojila dok je ostatak države proglasila „žutim“, odnosno sigurnim za putovanje. Državna tajnica Metelko-Zgombić je zatražila od nizozemskih vlasti da se i Hrvatska prikaže na sukladan način.

Nadalje, državna tajnica je istaknula kako su za nizozemske turiste najbitnije tri hrvatske turističke regije - županije Sjeverne jadranske regije, Srednje jadranske regije te Južne jadranske regije. Po postotku broja zaraženih u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika, prosjek za sedam jadranskih županija je 23, s time da tri županije Sjeverne jadranske regije imaju prosjek svega 14,5. Očekujemo od nizozemskih vlasti da uzmu u obzir ove regionalne razlike u broju zaraženih COVID-19, kako to čine za druge države.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je podsjetila i na to da je Hrvatska od početka pandemije COVID-19 na europskoj i svjetskoj razini prepoznata kao zemlja koja pravovremeno donosi mjere u cilju zaštite sigurnosti, kako svojih građana, tako i stranih gostiju. Ponovila je žurni apel prema nizozemskoj strani da prilagodi danu preporuku za putovanja u Hrvatsku stvarnim podacima.

Vlp Voskamp je primio na znanje hrvatsku argumentaciju i rekao kako će žurno prenijeti glavne poruke ovoga sastanka nizozemskim državnim vlastima.



Priopćenja