Dt Metelko-Zgombić na sastanku Saveza za multilateralizam

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u petak, 25. rujna 2020. godine, putem video-konferencije na sastanku Saveza za multilateralizam, u organizaciji njemačkog i francuskog ministarstva vanjskih poslova...

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u petak, 25. rujna 2020. godine, putem video-konferencije na sastanku Saveza za multilateralizam, u organizaciji njemačkog i francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Sastanak se održava u tjednu visoke razine zasjedanja Opće skupštine UN-a. Tema ovog sastanka Saveza, uz obilježavanje 75. godišnjice Ujedinjenih naroda, bila je i doprinos država članica zaštiti međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima te promicanje novih inicijativa i reformi usmjerenih ka stvaranju učinkovitijih multilateralnih institucija.

Državna tajnica je naglasila potrebu promicanja i jačanja multilateralizma i zajedničkog djelovanja na  području klime, kibernetičke sigurnosti, zdravlja te potrebu pronalaženja inovativnih rješenja. Kao primjer je istaknuta aplikacija „Andrija“, tzv. virtualni liječnik, koju su kreirali hrvatski IT stručnjaci. A koja uz pomoć umjetne inteligencije pomaže hrvatskim građanima u borbi protiv pandemije.

Pohvalila je, također, donošenje rezolucije Opće skupštine UN-a „Zajednički i koordinirani odgovor na COVID-19 pandemiju“ koja je nedavno usvojena uz gotovo jednoglasnu potporu država članica UN-a, čiji je sukoordinator bio upravo Stalni predstavnik RH pri UN-u Ivan Šimonović. Rezolucija jasno pokazuje potrebu za globalnim zajedničkim pristupom u borbi protiv pandemije i njezinih učinaka i posljedica.

Sudionici video-konferencije konsenzusom su usvojili zajedničku Izjavu pod nazivom „Deklaracija o načelima“ kojom se utvrđuju osnovna načela i ideja osnivanja Saveza za multilateralizam.



Priopćenja