Dt Bušić sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Urugvaja

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić sastala se u srijedu, 25. listopada 2017. godine u Montevideu, Istočna Republika Urugvaj, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Arielom Bergaminom...

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić sastala se u srijedu, 25. listopada 2017. godine u Montevideu, Istočna Republika Urugvaj, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Arielom Bergaminom. Na sastanku se razgovaralo o odnosima dviju zemalja na bilateralnom, multilateralnom i gospodarskom području.

Urugvajska strana je istaknula da posjet hrvatskog izaslanstva čini važan korak u dinamiziranju odnosa dviju zemalja između kojih nema otvorenih pitanja. Zmvp Bergamino je posebno naglasio kako je ugledna hrvatska zajednica aktivno uključena u politički, javni, znanstveni i kulturni život Urugvaja, te djeluje kao most u povezivanju dviju država.

Dvije strane su suglasne s potrebom uspostave mehanizma redovitih političkih konzultcija, te potrebom jačanja suradnje u kulturi, znanosti, obrazovanju i gospodarstvu. Posebno je istaknuta uloga gospodarskih komora u osnaživanju gospodarske suradnje.

Hrvatska i Urugvaj su suglasne promicati važnost što skorije realizacije sporazuma između Europske unije i organizacije država Zajedničkog tržišta juga (Mercosur). Urugvajska strana je istaknula kako s motrišta nestalne članice VS UN-a posebno cijeni dosadašnje aktivnosti RH u mirovnim misijama diljem svijeta.

Uz državnu tajnicu Bušić političkim su konzultacijama s hrvatske strane nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Argentini g. Željko Belaj, voditelj Ureda državne tajnice g. Mladen Glavina, voditeljica Službe za Latinsku Ameriku gđa. Gordana Prelčec-Sermek, te savjetnik u VRH u Buenos Airesu g. Zvonko Šolaja.

S urugvajske strane su, uz zamjenika ministra Bergamina, bili nazočni g. Enrique Loedel, politički direktor, g. Anibal Cabral, direktor za gospodarske poslove, g. Juan Carlos Ojeda, direktor za multilateralne poslove, gđa. Imelda Smolčić, direktorica za europsku regiju i Alejandro Mernies, šef Kabineta zmvp Ariela Bergamina.

U sklopu posjeta Urugvaju državna tajnica Bušić se susrela s predstavnicima hrvatske dijaspore u Hrvatskom domu u Montevideu, te počasnim konzulom dr. Eduardom Rodolfom Antonichem.



Priopćenja