Dt Bušić na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sudjelovala je u Skopju, 13. prosinca 2017. godine na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5)...

Državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić sudjelovala je u Skopju, 13. prosinca 2017. godine na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5), inicijative za euroatlantsku suradnju u Jugoistočnoj Europi.

Uz države članice Povelje - Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju te Sjedinjene Američke Države - na sastanku su sudjelovali i promatrači u Povelji: Kosovo, Slovenija i Srbija.

Na sastanku je razmotrena aktualna politička situacija u jugoistočnoj Europi. Zaključeno je kako A5 ostaje trajno važna za dugoročnu političku stabilizaciju i sigurnosnu konsolidaciju ovoga dijela kontinenta. U tom smislu je istaknut Sastanak na vrhu Povelje, održan početkom kolovoza u Podgorici, s potpredsjednikom SAD-a Penceom kao posebnim gostom, kao skup koji je dodatno potvrdio vrijednost A5 kao okvira za dijalog i suradnju.

Na sastanku je razmotrena i tekuća suradnja u okviru Povelje te je ukazano na važnost nastavka, i jačanja, konkretnih aktivnosti i projekata Povelje. U tom smislu, posebno su korisni projekti na obrambeno-sigurnosnom planu, poput zajedničkog sudjelovanja u misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu.

U svome obraćanju, državna tajnica Bušić je istaknula članstvo Crne Gore u NATO-u kao važan korak u smjeru daljnjeg jačanja stabilnosti i sigurnosti JI Europe. Istaknula je kako će Hrvatska nastaviti pružati pomoć i potporu Makedoniji na njenom putu prema euroatlantskim integracijama, s punopravnim članstvom kao krajnjim ciljem, a također je izrazila i snažnu hrvatsku potporu ubrzanju euroatlantskoga puta BiH. Dt Bušić je ukazala i na važnost da punopravno članstvo u Povelji ostane otvoreno svim državama JI Europe.

Na kraju sastanka usvojena je i Završna deklaracija. Ovaj skup označio je završetak predsjedanja Makedonije A5. S početkom 2018. godine, godišnje predsjedanje Američko-jadranskom poveljom preuzima Crna Gora.



Priopćenja