Državni tajnik Matušić sudjelovao na godišnjem sastanku Vlade RH i UNICEF-a

  • Slika
  • Slika
U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u srijedu 8. veljače 2023., održan je godišnji sastanak na kojem su se predstavnici Vlade RH i UNICEF-a, zajedno s brojnim partnerima, osvrnuli na zajednički ostvarene rezultate programskog razdoblja od 2017. do 2022. godine te najavili prioritete suradnje u razdoblju od 2023. do 2027. godine. 

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo dosadašnju suradnju Vlade RH i UNICEF-a ocijenili su uspješnom te istaknuli da sustavna ulaganja za dobrobit djece i mladih doprinose iskoracima u njihovoj zaštiti čak i u najizazovnijim okolnostima. Istaknuto je kako je suradnja Vlade RH, UNICEF-a i partnera postigla značajne rezultate u pogledu provedbe zaštite prava djece te da se intenziviranjem suradnje, razmjenom iskustava i pregledom dosadašnje prakse može značajno doprinijeti novim rješenjima i ponuditi nove mogućnosti za poboljšanu zaštitu i promicanje prava djece.

Državni tajnik Matušić naglasio je da Vlada RH zajedno s UNICEF-om i brojnim partnerima strateški ulaže u zaštitu i bolje uvjete za razvoj djece i mladih u Hrvatskoj, a kroz razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu pomaže drugim zemljama. Također je istaknuo kako su zaštita prava djece integralni dio ljudskih prava te da su napori i angažman u području zaštite prava djece, zalog za očuvanje naše, ali i budućnosti naše djece te da će Hrvatska i dalje ostati snažan zagovornik prava djece, kako kroz nacionalno tako i kroz multilateralno okruženje.

Vlada RH putem Ministarstva vanjskih i europskih godina, surađuje s UNICEF-om na planu međunarodne razvojne suradnje i humanitarne pomoći već dugi niz godina te je zajednički provedeno nekoliko projekata, kojima se doprinijelo dobrobiti djece i mladih, između ostaloga u Siriji, Jemenu, Jordanu, Libanonu i Egiptu. Zajedničkim projektom nabave 50 generatora za škole i bolnice u ukupnoj vrijednosti od 1 milijun eura, Vlada RH i UNICEF pomažu Ukrajini čime se na učinkovit način doprinosi međunarodnim naporima u pružanju žurne pomoći ukrajinskom stanovništvu uslijed uništene energetske infrastrukture.

Pored navedene suradnje s UNICEF-om, MVEP doprinosi promicanju i zaštiti prava djece i mladih na planu razvojne suradnje i humanitarne pomoći i kroz suradnju s drugim provedbenim partnerima, odnosno, kroz druge oblike pomoći. Ističe se projekt kojim se štite prava djece i mladih na obrazovanje, a radi se o obnovi devetogodišnje škole u Albaniji. Naime, Hrvatska je na Donatorskoj konferenciji za Albaniju donirala 1 milijun eura kojima je u suradnji s Programom UN-a za razvoj i lokalnom zajednicom u potpunosti obnovljena devetogodišnja škola „Iliria” u Općini Krujë. Zahvaljujući doprinosu Vlade RH, opremljena škola nedavno je otvorena za 156 učenika.

Inače, UNICEF kontinuirano djeluje kroz petogodišnje programske mandate, a novi će program suradnje s Vladom RH za razdoblje od 2023. do 2027. izravno doprinijeti Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine i drugim ključnim strategijama, kao što su Nacionalni plan za oporavak i otpornost, Nacionalni plan za prava djece i Nacionalni akcijski plan za provedbu Europskog jamstva za svako dijete. Suradnja UNICEF-a i Vlade RH obuhvatit će programe i aktivnosti usmjerene prema daljnjem razvijanju i osnaživanju zaštite, zdravstvene skrbi, obrazovanja i razvoja vještina djece i adolescenata, s posebnim fokusom na one najranjivije i one koji odrastaju u riziku od socijalne isključenosti.

Priopćenja