Državni tajnik Matušić na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)

  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 13. lipnja 2024. godine u Skopju na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).
 
Sastanak na vrhu okupio je predsjednike država i vlada te ostale visoke predstavnike trinaest država sudionica SEECP-a: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Moldove, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske, tijekom kojeg su razmijenjena  mišljenja o aktualnim pitanjima relevantnima za regionalnu suradnju SEECP-a, što je rezultiralo usvajanjem Deklaracije.
 
Državni tajnik Matušić, u svom obraćanju,  istaknuo je da je više nego ikad važno uskladiti politike zemalja zapadnog Balkana sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, pogotovo u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Također je naglasio kako novi geopolitički trenutak i obnovljeni interes za proširenje Unije predstavljaju priliku za zapadni Balkan, pritom pozdravivši odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldovom. Ukazao je i na važnost ulaganja daljnjih napora od strane zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanje utvrđenih kriterija, posebice u području demokracije i vladavine prava.
 
Glede uloge Hrvatske u Procesu osvrnuo se na kontinuiranu potporu državama zapadnog Balkana, te pozvao na daljnju predanost zemalja zapadnoga Balkana uključivoj regionalnoj suradnji, rješavanju otvorenih pitanja i provedbi reformi potrebnih za uspostavu Zajedničkog regionalnog tržišta. Osvrnuo se i na Novi plan rasta za zapadni Balkan koji bi trebao pridonijeti jačanju vladavine prava i demokracije u zemljama proširenja, kao i njihovoj boljoj pripremljenosti za članstvo u Uniji. Ujedno, pozdravio je izbor novog glavnog tajnika SEECP-a Amera Kapetanovića (BiH) i zahvalio se na doprinosu dosadašnjoj glavnoj tajnici Majlindi Bregu.
 
Predsjedanje SEECP-om za razdoblje 2024. - 2025. preuzima Albanija.
 
U okviru sastanka na vrhu održan je i sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a, koji se bavio temom jačanja regionalne sigurnosne infrastrukture u kontekstu aktualnih izazova te godišnji sastanak Vijeća za regionalnu suradnju.

Priopćenja