Državni tajnik Matušić na sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, Solun, 10. lipnja 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 10. lipnja 2022. godine u Solunu na sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).
 
Sastanak je okupio ministre vanjskih poslova i ostale visoke predstavnike trinaest država sudionica SEECP-a: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Moldove, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.
 
Sudionici sastanka raspravljali su o regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi u kontekstu globalnih događanja, odobrili su Godišnje izvješće Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) za 2021. – 2022. te su prihvatili Solunsku deklaraciju, završni dokument grčkog predsjedanja, koja je kasnije usvojena na samitu.
 
U svom izlaganju državni tajnik Matušić istaknuo je da će Hrvatska nastaviti podržavati proces proširenja EU-a na zapadni Balkan. Trenutačne globalne političke i sigurnosne okolnosti predstavljaju priliku i za EU i za zapadni Balkan da ojačaju svoje veze. Demokracija i vladavina prava ostat će u samom središtu procesa proširenja, a dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja i dalje će biti ključni. Posebno je naglasio da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali početi što je prije moguće, a EU bi građanima Kosova trebala odobriti bezvizni režim.
 
Državni tajnik Matušić naglasio je da bi Strategija za jugoistočnu Europu (SEE 2030) Vijeća za regionalnu suradnju, u okviru koje je Hrvatska predstavila dva projekta za prvi programski ciklus, mogla prerasti u  model za provedbu Ciljeva održivog razvoja kroz regionalnu suradnju.
 
Sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a održan je u sklopu samita država sudionica SEECP-a, završnog događaja grčkog predsjedanja. Nakon Grčke, predsjedanje SEECP-om za razdoblje 2022. – 2023. preuzima Crna Gora.

Pisane vijesti