Državni tajnik Matušić na sastanku Američko-jadranske povelje

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, sudjelovao je 27. i 28. ožujka 2023. godine na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje u Skoplju.
 
Ove godine obilježava se 20 godina Povelje, koja je uvelike pomogla euro-atlantskom putu država članica, jačanju demokracije i vladavine prava.
 
Tijekom tri tematska sastanka, članice su se osvrnule na rat u Ukrajini te dosad pruženu pomoć; na sigurnosne izazove i ekonomske ranjivosti Zapadnog Balkana te na dosadašnjih 20 godina Povelje i njenog budućeg razvoja, s ciljem podizanja razine spremnosti članica da se nose sa sadašnjim i budućim sigurnosnim pitanjima.
 
Hrvatska je naglasila važnost NATO-ve Politike otvorenih vrata, jedinstva članica u pomoći Ukrajini, kao i borbi protiv svih vrsta sigurnosnih izazova na Zapadnom Balkanu, uključujući i sve prisutnije hibridne prijetnje.
 
Državni tajnik Matušić izvijestio je da je Republika Hrvatska do sada primila više od 22,500 ukrajinskih izbjeglica te donirala više od 160 milijuna za humanitarnu i vojnu pomoć, najavivši da će se hrvatski napori u ovome smjeru nastaviti. RH će aktivno sudjelovati u programu razminiranja Ukrajine pružajući svoju ekspertizu, dok će Zagreb u drugoj polovici godine biti domaćinom Međunarodne konferencije za razminiranje. Nadalje, izražena je spremnost za pomoć Ukrajini i u postupcima suđenja za ratne zločine pred međunarodnim sudovima, reintegraciji okupiranih područja, kao i na putu prema EU članstvu. Stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe mora biti u fokusu svim sudionicima sastanka te će RH, bilateralno i unutar Saveza, nastaviti surađivati s državama Povelje, kako bi se osigurali mir i sigurnost te otklonile prijetnje i izazovi koji za cilj imaju destabilizaciju ovog prostora.

Priopćenja