Državni tajnik Matušić na neformalnom sastanku ministara EU-a za razvoj

Državni tajnik Matušić na neformalnom sastanku ministara EU-a za razvoj

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je u ponedjeljak, 11. listopada 2021. godine, na neformalnom sastanku ministara EU-a za razvoj.

Sastanak je u cijelosti bio posvećen iznalaženju održivih rješenja za ublažavanje teške humanitarne situacije u Afganistanu, u kojem trenutno više od 18 milijuna ljudi treba pomoć, a društvena i gospodarska nestabilnost predstavljaju izazov za sigurnost cijele regije.

Državni tajnik Matušić iskazao je podršku Republike Hrvatske nastavku pružanja humanitarne pomoći najranjivijim skupinama afganistanskog društva, uz istodobno poštivanje ključnih načela humanitarnog djelovanja.

Prava žena i djevojčica za Hrvatsku od posebne su važnosti, poručio je državni tajnik te podsjetio na najavljeni hrvatski doprinos od 120 tisuća eura Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (UN OCHA) koji će biti usmjeren za najžurnije humanitarne potrebe, poput hrane i pitke vode, sanitetskog materijala i higijenskih potrepština, skloništa, obrazovanja itd.

Zaključno je izražena važnost koordinacije i jedinstva u zajedničkom europskom pristupu oporavku Afganistana kako se ne bi ponovila situacija iz 2015. godine prouzročena sirijskom krizom.



Priopćenja