Državni tajnik Matušić na ministarskim sastancima Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je 5. lipnja 2023. godine na sastanku ministara vanjskih poslova i na sastanku ministara europskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održao u Budvi.

 

Na sastancima su sudjelovali potpredsjednici vlada, ministri vanjskih poslova i ostali visoki predstavnici trinaest država sudionica SEECP-a: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Moldove, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

 

Sastanak ministara vanjskih poslova bio je posvećen raspravi o ostvarenim postignućima i pretpostavkama za kontinuirani napredak u regionalnoj suradnji na području jugoistočne Europe. U svom izlaganju državni tajnik Matušić istaknuo je da su međunarodna razvojna suradnja i humanitarna pomoć u samoj srži hrvatske vanjske politike te da je područje jugoistočne Europe njezin glavni prioritet. Ocijenio je da u kontekstu energetske krize, izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu, Hrvatska, zbog svog zemljopisnog položaja, može pridonijeti diversifikaciji izvora energije za zemlje srednje i jugoistočne Europe te je podsjetio na izgradnju LNG terminala na Krku.

 

Naglasio je i da su stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu ključni, posebno u trenutačnom geopolitičkom kontekstu. Osudio je nedavne napade na KFOR, EULEX i predstavnike medija na Kosovu te je pozvao vlade u Beogradu i Prištini da se suzdrže od jednostranih poteza koji dodatno antagoniziraju situaciju na terenu.

 

Tijekom sastanka ministara europskih poslova razgovaralo se o europskoj perspektivi jugoistočne Europe, s naglaskom na postignuća, izazove i zajednički planirane akcije za postizanje napretka na europskom putu.

 

Državni tajnik Matušić podržao je nastavak proširenja Europske unije i europsku perspektivu svih zemalja kandidatkinja. Naglasio je da je Hrvatska u potpunosti predana pružanju pomoći zemljama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva na njihovom putu europskih integracija, posebice kada je riječ o razmjeni znanja i iskustava iz našeg procesa pristupanja EU-u.

 

Sastanak ministara vanjskih poslova i sastanak ministara europskih poslova dio su završnih događaja crnogorskog predsjedanja SEECP-om. Nakon Crne Gore, predsjedanje SEECP-om za razdoblje 2023. – 2024. preuzima Sjeverna Makedonija.“



Priopćenja