Državni tajnik Lucić na virtualnom sastanku visoke razine o humanitarnoj situaciji u Jemenu

Državni tajnik Lucić na virtualnom sastanku visoke razine o humanitarnoj situaciji u Jemenu

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je u srijedu, 22. rujna 2021. godine, na virtualnom sastanku visoke razine posvećenom humanitarnoj situaciji u Jemenu.

Sastanak su na marginama godišnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku zajednički organizirali Europska unija, Kraljevina Švedska i Švicarska Konfederacija s ciljem podizanja svijesti o teškoj humanitarnoj krizi u Jemenu te mobiliziranja dodatnih resursa za koordinirani međunarodni humanitarni odgovor kao najučinkovitijeg načina pružanja pomoći i zaštite jemenskog stanovništva.

Državni tajnik Lucić naglasio je posvećenost Republike Hrvatske naporima Ujedinjenih naroda za iznalaženje održivoga političkog rješenja višegodišnjeg oružanog sukoba u Jemenu, posebno istaknuvši potrebu zaštite najranjivijih skupina jemenskog društva, poput žena i djece. Podsjetio je da je Republika Hrvatska na Donatorskoj konferenciji za humanitarnu krizu u Jemenu, koja se održala u ožujku 2021. godine, usmjerila 100 tisuća američkih dolara pomoći Svjetskom programu za hranu (World Food Programme, WFP) za suzbijanje gladi i pohranjenosti majki i djece.

Na sastanku, kojemu su nazočili dvadesetak predstavnika država, agencija Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija, Europska unija je, između ostalog, najavila 119 milijuna eura dodatne pomoći za ublažavanje posljedica humanitarne krize u Jemenu.



Priopćenja