Državni tajnik Lucić na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu

Državni tajnik Zdenko Lucić sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu, koji se održao 6. i 7. ožujka 2022.godine u Montpellieru.

Uz ministre nadležne za razvoj, sastanku su prisustvovali visoki predstavnik EK Josep Borrell, povjerenica EK za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen i povjerenik EK za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi. Također, ministrima su se u raspravi pridružili i predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer i predsjednica Europske banke za obnovu i razvoj Odile Renaud-Basso.

Sastanak je započeo raspravom o humanitarnoj situaciji u Ukrajini. Istaknuta je snažna potpora i jedinstven odgovor EU-a na tešku situaciju u Ukrajini. Državni tajnik Lucić istaknuo je da je Republika Hrvatska uputila humanitarnu pomoć, ne samo Ukrajini, već i Moldovi s ciljem olakšavanja priljeva izbjeglica iz Ukrajine. Naglasio je da je u Hrvatskoj već smješteno preko 2000 ukrajinskih državljana.

Uslijedila je rasprava o geopolitičkoj dimenziji međunarodne suradnje i razvojne politike EU-a, a tijekom rasprave o uključivanju biološke raznolikosti u razvojne politike EU-a, oslovljena je mogućnost pružanja podrške EU-a održivim poljoprivrednim i prehrambenim sustavima u partnerskim zemljama.

 


Priopćenja