Državni tajnik Biščević i glavni tajnik dr. Kyrle održali konzultacije

U Zagrebu su 17. rujna 2004. održane političke konzultacije ministarstava vanjskih poslova Republike Hrvatske i Republike Austrije

Državni tajnici Biščević i dr. Kyrle su razgovarali o daljnjoj suradnji dviju država, posebice o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Austrija je potvrdila nastavak pune podrške u procesu ostvarivanja članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji u Jugoistočnoj Europi te razmatrano pitanje mjera i aktivnosti Europske unije i međunarodne zajednice usmjerenih uspostavljanju trajne stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, uključujući i na Kosovu.

Austrija će i dalje podupirati uključivanje Hrvatske u Regionalno partnerstvo (Austrija, Češka, Mađarska, Poljska, Slovenija, Slovačka), regionalnu skupinu osnovanu 2001. u cilju uzajamne pomoći tih država u procesu europskih integracija. Dogovoreni su načini jačanja buduće suradnje Hrvatske i Austrije na bilateralnom i multilateralnom planu kao i suradnje u okviru međunarodnih organizacija.

U razgovorima je s hrvatske strane sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Bakota koji je s austrijskom stranom razmijenio mišljenja o pitanjima ustroja diplomatske mreže te upravljanja ljudskim potencijalima. Austrija je ponudila savjetodavnu pomoć u spomenutim pitanjima kao i mogućnost specijalizacije i stažiranja državnih službenika u tijelima državne uprave Republike Austrije.



Priopćenja