Državni tajnik Andrej Plenković uručio je stipendije polaznicima tečaja hrvatskog jezika

Državni tajnik Plenković istaknuo je kako Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija posebno cijeni odluku polaznika da se uključe u program Croaticum, te kroz njega obnove i učvrste veze s domovinom svojih predaka

Državni tajnik Plenković istaknuo je kako Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija posebno cijeni odluku polaznika da se uključe u program Croaticum, te kroz njega obnove i učvrste veze s domovinom svojih predaka.

Izrazio je pritom uvjerenje da će svi polaznici ovog tečaja, koji su došli s različitih kontinenata, znati čuvati hrvatski jezik, stečena znanja i prijateljstva i kad se vrate svojim kućama, te na taj način doprinositi ugledu Hrvatske u svojim sredinama. Njihovu želju za učenjem hrvatskog jezika i ljubav prema Hrvatskoj ocijenio je čvrstim temeljima za ubrzanu izgradnju modernog društva kakvom težimo.

„Kako je danas Hrvatska članica NATO-a, a u skoroj budućnosti i punopravna članica Europske unije, vjerujem da i Hrvati izvan Hrvatske mogu biti ponosni na rezultate koje smo ostvarili u ovih 20 godina od stjecanja neovisnosti“, zaključio je državni tajnik.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske podmiruje troškove školarine za dva semestra tečaja učenja hrvatskog jezika Croaticum. Tečaj hrvatskog jezika pohađaju studenti iz raznih zemalja svijeta u kojima postoji hrvatsko iseljeništvo, a održava se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i podijeljen je u stupnjeve sukladno razini poznavanja hrvatskog jezika polaznika. Izvode ga profesori i lektori hrvatskoga jezika.

Danas su uručeni ugovori za 50 polaznika koji pohađaju zimski semestar tečaja hrvatskog jezika u Zagrebu.

Za učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2010./2011. odobrene su 133 naknade za 86 polaznika. U posljednje četiri godine Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ukupno je odobrilo 509 naknada za učenje hrvatskog jezika.



Priopćenja