Državni tajnik Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 100. obljetnice smrti markiza Eugènea de Piennesa

Nakon polaganja vijenca ispred mauzoleja obitelji de Piennes na vrbovečkom groblju, državni tajnik Plenković održao je govor pri otvaranju komemorativnog skupa

Nakon polaganja vijenca ispred mauzoleja obitelji de Piennes na vrbovečkom groblju, državni tajnik Plenković održao je govor pri otvaranju komemorativnog skupa, istaknuvši da je markiz ostavio značajan trag u Hrvatskoj krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te dodavši da je riječ o najuglednijem francuskom građaninu pokopanom u Hrvatskoj.

Također je naglasio kako je kulturna manifestacija posvećena markizu de Piennesu prigoda za afirmiranje hrvatsko-francuskog prijateljstva koje osoba markiza ilustrira na najbolji način, budući da je smatrao Hrvatsku svojom drugom domovinom. Državni tajnik podsjetio je i na značajne Hrvate pokopane u Francuskoj, renesansnog kipara Franju Vranjanina i jedinog „ilirskog“ časnika kojeg je Napoleon promaknuo za vrijeme Ilirskih pokrajina u čin generala Marka Slivarića de Heldenbourga.

Markiz de Piennes, francuski diplomat, zastupnik pokrajine la Manche i komornik Carice Eugenije, supruge Napoleona III., doselio se u Vrbovec nakon pada drugog Francuskog Carstva. Posmrtno je Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU ostavio vrijednu zbirku slika.

Domaćin svečanosti bio je gradonačelnik grada Vrbovca Vladimir Bregović, a sudjelovali su i veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Jérôme Pasquier i gradonačelnik grada Périersa, markizova rodnog grada, Gabriel Daube.

U nastavku komemorativne svečanosti održan je stručni skup s prilozima kojima je bila predočena povijesna građa o dolasku markiza de Piennesa u Vrbovec, njegovom djelovanju u hrvatskoj sredini i njegovoj zbirci slika starih francuskih majstora.



Priopćenja