Državna tajnica za Europu Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove 18. listopada u Luxembourgu. Vijeće je nastavilo pripreme predstojećeg sastanka Europskog vijeća 20. i 21. listopada; razmotrilo daljnje postupanje slijedom Konferencije o budućnosti Europe; stanje vladavine prava u Poljskoj u kontekstu postupka po članku 7. Ugovora o EU-u; te prijedloge reforme europskog zakonodavstva o izborima za članove Europskog parlamenta.

Ususret sastanka Europskog vijeća 20. i 21. listopada na kojem će čelnici raspravljati o sveobuhvatnom odgovoru na rusku agresiju na Ukrajinu, te o energetskim i gospodarskim izazovima kao i o vanjskim odnosima, Vijeće je razmotrilo nacrt zaključaka. Snažno osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu i posebice napade na civile i civilnu infrastrukturu, državna tajnica naglasila je ustrajnost u svekolikoj potpori Ukrajini, kao i nastavak žurnog i odlučnog djelovanja u svjetlu eskalacije od strane Rusije. To uključuje i dosljednu provedbu sankcija, pri čemu od naših partnera očekujemo usklađivanje s europskim politikama i vrijednostima, naočito od država Zapadnog Balkana koje tvrde da im je strateški cilj članstvo u EU-u. Kad je riječ o energetskim i gospodarskim izazovima, Hrvatska se snažno zalaže za europska rješenja, uključujući ograničenje veleprodajne cijene plina. Takve su žurne mjere potrebne kao nadogradnja nacionalnih mjera koje već poduzimamo kako bismo pomogli našim građanima i gospodarstvenicima i ublažili učinke energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

U sklopu rasprave o daljnjem postupanju slijedom preporuka i prijedloga Konferencije o budućnosti Europe, zaključene u svibnju 2022., Hrvatska je naglasila da prijedlozima građana treba pristupiti s punom pažnjom, pragmatično i učinkovito, te bi stoga fokus Vijeća trebao biti na mjerama koje se mogu provesti brzo i unutar postojećeg zakonskog okvira Unije, što obuhvaća većinu predloženih mjera. Hrvatska pritom ne isključuje mogućnost pokretanja postupka izmjene osnivačkih ugovora u budućnosti, no smatramo da sada za to nije vrijeme, istaknula je državna tajnica.

Vijeće je održalo prvu raspravu o reformi izbornog zakona za izbor zastupnika u Europski parlament, slijedom prijedloga Europskog parlamenta. Hrvatska podržava jačanje transparentnosti, učinkovitosti i europske dimenzije izbora i snaženje demokratske legitimnosti postupka donošenja odluka u Uniji, te je otvorena za raspravu bez prejudiciranja o prijedlozima kao što su uspostava izborne jedinice na razini Unije, uz snažno jamstvo ravnopravne zastupljenosti kandidata iz svih država članica, dok određeni elementi prijedloga zahtijevaju dodatno promišljanje, ukazala je državna tajnica.

U sklopu postupka pokrenutog po članku 7. Ugovora o EU-u, razmotreno je trenutačno stanje u pogledu vladavine prava u Poljskoj. Zaključno, Europska komisija kratko je predstavila Komunikaciju o provedbi prava u EU-u objavljenu 13. listopada u kojoj je dan pregled aktivnosti kojima se osigurava poštivanje prava EU-a.

Priopćenja