Državna tajnica Metelko-Zgombić u radnom posjetu Berlinu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić boravila je 10. svibnja 2022. u radnom posjetu Berlinu, gdje je održala političke konzultacije s državnom ministricom za Europu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann, te se u njemačkom Saveznom parlamentu sastala s predsjednikom Odbora za europske poslove Antonom Hofreiterom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Michaelom Rothom i voditeljem parlamentarne skupine prijateljstva sa zemljama Jugoistočne Europe Josipom Juratovićem.

Na sastanku s dm Lührmann razmijenjena su mišljenja o situaciji u Ukrajini, državama zapadnog Balkana, pristupanju Hrvatske Schengenu i eurozoni, te drugim aktualnim EU temama poput energetskih i klimatskih izazova te budućnosti Europe. Razmotrene su i mogućnosti daljnjeg širenja bilateralne suradnje na nova prioritetna područja. Dt Metelko Zgombić informirala je sugovornicu o spremnosti Hrvatske za ulazak u europodručje i Schengensko područje. Njemačka podržava predanost Hrvatske daljnjoj integraciji u EU i prati napore koje Hrvatska u tom pogledu poduzima. Razmijenjena su mišljenja o situaciji u Ukrajini slijedom ruske agresije i važnosti daljnjeg angažmana EU i država članica u Ukrajini u svim mogućim područjima, uključujući i njezinu europsku perspektivu. Obje strane složile su se da je uslijed novih geopolitičkih odnosa u svijetu stabilnost država zapadnog Balkana i njihov napredak na europskom putu koji se temelji na vjerodostojnim postignućima, dobio dodatno na značenju. Jugoistok Europe ni u kom slučaju ne smije „pasti u drugi plan” zbog rata u Ukrajini. Dt Metelko Zgombić prenijela je hrvatska stajališta glede važnosti reforme izbornog zakona u BiH, kako bi se uklonila svaka diskriminacija u izbornom procesu kako je utvrđeno presudama Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava, kako u odnosu na Hrvate tako i u odnosu na ostale, i tako osigurala demokratičnost izbora i poštivanje vladavine prava, kao jedan od ključnih reformskih uvjeta na integracijskom putu BiH. Istaknuta je podrška Hrvatske reformskom napretku svih šest država zapadnog Balkana na europskom putu, uključujući i kroz konkretnu pomoć u dijeljenju iskustava i prijenosu znanja, uz dobru suradnju s Njemačkom u tom pogledu. Obje strane su se složile oko važnosti daljnje diversifikacije opskrbe energijom i smanjivanjem ovisnosti EU od  Rusije, razmotreni su napori koje Hrvatska i Njemačka u tom pogledu ulažu. Dm Lührmann istaknula je važnost paralelnog napretka u pogledu ispunjavanja klimatskih ciljeva EU, kao i glede zakonodavnih prijedloga iz klimatskog paketa Spremni za 55. Dt Metelko Zgombić istaknula je važnost LNG terminala na Krku za sigurnost opskrbe Hrvatske ali i drugih država EU i susjedstva. Osvrnule su se i na Konferenciju o budućnosti EU, koja je završila dan ranije, 9. svibnja, i korake koji predstoje. Istaknut je značaj Akcijskog plana o suradnji između Hrvatske i Njemačke, i njegova daljnjeg ažuriranja kako bi se uzeli u obzir aktualni izazovi.

Na sastanku s predsjednikom Odbora za europske poslove Antonom Hofreiterom dana je podrška produbljivanju europskih integracija, uključujući kroz napredak Hrvatske u pristupanju Schengenu i eurozoni. Razmijenjena su mišljenja o situaciji na zapadnom Balkanu, uključujući zabrinutost dosadašnjim odgodama otvaranja pregovora sa Sj. Makedonijom i Albanijom. Dt Metelko-Zgombić pojasnila je hrvatske zabrinutosti zbog nepostizanja dogovora o izbornoj reformi u BiH, te istaknula važnost ulaganja daljnjih napora u tom pogledu. Razmijenjena su mišljenja i o drugim aktualnim europskim pitanjima. 

Te su poruke prenesene i u razgovoru s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Michael Rothom, dugogodišnjim državnim ministrom u Mvp SR Njemačke. Uz podršku uvođenju eura u Hrvatskoj i pristupanju Schengenskom prostoru, Roth se zanimao za hrvatska rješenja na energetske izazove s kojima se suočila cijela Europa nakon izbijanja rata u Ukrajini. Razmotrena je situacija u Ukrajini i potpora EU. Osvrćući se na stanje na Zapadnom Balkanu, obostrano je zaključeno kako je proširenje najkompleksnija ali i dalje najuspješnija politika EU, te najučinkovitiji način stabilizacije pojedinih kriznih regija, zbog čega procesu proširenja zasnovanom na uvjetovanosti i postignućima treba kontinuirano davati snažnu podršku. 

Sličan je zaključak postignut i tijekom razgovora s voditeljem Parlamentarne skupine prijateljstva sa zapadnim Balkanom Juratovićem, koji je naglasio potrebu provođenja daljnjih reformi i nastavka eurointegracijskih procesa u pojedinim zemljama, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. Dt Metelko Zgombić prenijela je detaljno hrvatsku podršku napretku BiH u europskim integracijama, te važnosti poštivanja vladavine prava u toj državi, uključujući kroz provedbu presude Ustavnog suda. Izražena je otvorenost prema daljnjem produbljivanju odnosa, uključujući i kroz parlamentarnu suradnju.

 

Priopćenja