Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove EU

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 10. prosinca 2019. u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za opće poslove...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 10. prosinca 2019. u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) Europske unije.

Vijeće se uvodno bavilo postupcima protiv Mađarske i Poljske vezano uz vladavinu prava i poštivanja vrijednosti, prema članku 7. Ugovora o Europskoj uniji. Na početku sastanka održano je saslušanje Mađarske, a potom je Europska komisija dala pregled trenutačnog stanja vladavine prava u Poljskoj.

Na sastanku Vijeća nastavljene su pripreme za sastanak Europskog vijeća, koje će se održati 12. i 13. prosinca 2019. u Bruxellesu, kroz razmjenu mišljenja o nacrtu zaključaka. Države članice utvrdile su kako je potrebno usredotočiti se na postizanje dogovora oko klimatske neutralnosti do 2050. te pronaći odgovarajuće mehanizme i financijske izvore (financijsku potporu) koji će državama omogućiti zelenu tranziciju kao i na okončanje smjernica za usvajanje dugoročne strategije EU-a s prijedlozima (ambicijama) koji bi se podnijeli Tajništvu Okvirne konvenciji o klimatskim promjenama UN-a u prvoj polovici 2020.

Vijeće je održalo raspravu o Višegodišnjem financijskom okviru, s naglaskom na  revidirani nacrt „Pregovaračke kutije“ s iznosima koju je početkom mjeseca predstavilo finsko predsjedništvo. Državna tajnica Metelko-Zgombić je istaknula kako je važno postignuti ambiciozno, uravnoteženo i održivo rješenje, koje će omogućiti ispunjavanje prioriteta EU i ostvarivanje daljnje konvergencije i kohezije među državama članicama.

Što se tiče Višegodišnjeg financijskog okvira, države članice usuglasile su se oko važnosti postizanja napretka pregovora na ovom području, na razini čelnika, a raspravljalo se i o zaključcima o pojedinim vanjskopolitičkim i trgovinskim pitanjima. Vijeće je također ocijenilo provedbu zaključaka prijašnjeg sastanka Europskog vijeća, održanog u listopadu.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o prioritetima predstojećeg zakonodavnog rada, koje bi se uključilo u jednogodišnje i višegodišnje programiranje.

Na kraju sastanka, u okviru pripreme za sljedeći ciklus Europskog semestra državna tajnica Metelko-Zgombić predstavila je plan Europskog semestra za prvu polovicu 2020. tijekom kojeg će razdoblja Republika Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije, s ciljem osiguravanja kvalitetnog i koordiniranog rada svih relevantnih konfiguracija Vijeća.

Vijeće je, kao ne-raspravnu točku, usvojilo zaključke o Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za stjecanjem statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je na kraju sastanka od finske ministrice europskih poslova Tytty Tuppurainen preuzela predsjedanje Vijećem za opće poslove u prvoj polovici 2020., u ime Republike Hrvatske.



Priopćenja