Državna tajnica Metelko-Zgombić službeno boravila u Washingtonu

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić službeno je boravila u Sjedinjenim Američkim Državama 5. – 7. veljače 2020. godine prilikom kojeg je sudjelovala na sastanku u organizaciji Državnog tajništva SAD-a...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić službeno je boravila u Sjedinjenim Američkim Državama 5. – 7. veljače 2020. godine prilikom kojeg je sudjelovala na sastanku u organizaciji Državnog tajništva SAD-a u Washingtonu kojim je pokrenut Međunarodni savez za vjerske slobode (International Religious Freedom Alliance).

Savez je međunarodna inicijativa, koja trenutno broji 27 država, a za cilj ima zaštitu pripadnika vjerskih manjina, suzbijanje vjerske diskriminacije te zagovaranje slobode vjeroispovijedi ili vjerovanja.
Prema preambuli „Zajedničke deklaracije o načelima“ Savez se zalaže za slobodu vjeroispovijedi ili vjerovanja za sve, što uključuje pravo pojedinaca da imaju bilo koje uvjerenje ili nikakvo, slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje, sukladno članku 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda.
 „Zajednička deklaracija načela" Saveza uključuje razna područja djelovanja i niz mjera koje sudionici ove inicijative mogu poduzeti u svrhu promicanja i zaštite prava za slobodu vjeroispovijedi i vjerovanja.
Tijekom sastanka državna tajnica Metelko-Zgombić obratila se Savezu te istaknula kako će Hrvatska blisko surađivati s američkom stranom i državama istomišljenicama na zaštiti i promicanju vjerskih sloboda kao jedno od temeljnih sastavnica ljudskih prava.

U nastavku svojeg boravka u Washingtonu, 6. i 7. veljače, državna tajnica Metelko-Zgombić održala je sastanak s think-tankom CEPA (Center for European Policy Analysis) i sastanak s predstavnicima hrvatske zajednice, te sudjelovala na svečanom primanju u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, koje je okupilo predstavnike diplomatskog zbora država članica Europske unije, predstavnike hrvatske zajednice te pomoćnika državnog tajnika Pompea, Philipa T. Reekera, na kojem je državna tajnica u uvodnom obraćanju predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja.
 



Priopćenja