Državna tajnica Metelko-Zgombić primila u posjet izaslanstvo austrijskog parlamenta

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić primila je u posjet izaslanstvo odbora za europske poslove obaju domova Parlamenta Republike Austrije...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić primila je u posjet izaslanstvo odbora za europske poslove obaju domova Parlamenta Republike Austrije, koje su predvodili predsjednik Stalnog pododbora za europske poslove Nacionalnog vijeća Reinhold Lopatka i predsjednik Odbora za Europsku uniju Saveznog vijeća Christian Buchmann. Austrijsko izaslanstvo boravilo je u radnom posjetu Hrvatskom saboru, a na sastanku s državnom tajnicom Metelko-Zgombić sudjelovao je i Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za europske poslove.

Razgovaralo se o izazovima koji stoje pred Europskom unijom u predstojećem razdoblju, kraju ovog institucionalnog ciklusa te pripremama za skore izbore za zastupnike u Europskom parlamentu, a sve i u svijetlu dolazećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, gdje je sugovornicima predstavljena dinamika izrade Programa hrvatskog predsjedanja, sukladno već usvojenom Programu Trija i na temelju nacionalnih prioriteta Republike Hrvatske. Obostrano su istaknute neke od značajnih tema, kao što su pregovori oko višegodišnjeg financijskog okvira, utjecaj Brexita na budućnost Europske unije, izazovi migracija, politika proširenja Europske unije te pripreme za ulazak Republike Hrvatske u Schengenski prostor.



Priopćenja