Državna tajnica Bianca Matković primila u nastupni posjet makedonskog veleposlanika

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković primila je u ponedjeljak, 2. lipnja 2008. godine, u Zagrebu, u nastupni posjet veleposlanika Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Danča Markovskog

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima između dvaju zemalja, uz želju za daljnjim unaprjeđenjem gospodarske suradnje. Iskazujući na širem planu uvjerenje kako će Makedonija uz Hrvatsku postati jednim od faktora stabilnosti u regiji državna tajnica Matković izrazila je želju da Makedonija uskoro dobije i pozivnicu za članstvo u NATO savezu, kao i da se ubrzaju procesi njezine integracije u Europsku uniju. Istaknula je pritom kako je put prema euro-atlantskim integracijama, kojima Republika Hrvatska ubrzano pristupa, jedina alternativa i podloga svih dosad provedenih te planiranih reformi. Državna tajnica Matković rekla je kako se upravo provedbom ovih reformi želi postići trajna stabilnost, povećani broj stranih ulaganja i bolji standard građana.

Veleposlanik Markovski izvijestio je državnu tajnicu Matković o aktualnim događanjima u Republici Makedoniji, gdje su upravo završeni parlamentarni izbori, kao i o makedonskim vanjskopolitičkim naporima u procesima pristupanja NATO savezu te Europskoj uniji. Napomenuvši kako je razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Makedonije jedan od važnih čimbenika jačanja međudržavnih odnosa istaknuo je kako je, kao veleposlanik, u proteklih nekoliko mjeseci, obišao preko 30 hrvatskih tvrtki s kojima je planirana suradnja na makedonskom tržištu.



Priopćenja