Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 3. i 4. prosinca 2020. na online sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Na sastanku su u fokusu rasprave bili kriza u Ukrajini...

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 3. i 4. prosinca 2020. na online sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Na sastanku su u fokusu rasprave bili kriza u Ukrajini i ostale sigurnosne prijetnje na području OESS-a, primjerice produženi sukobi u Gruziji, Moldaviji, Armeniji i Azerbajdžanu.

Državna tajnica Metelko-Zgombić je u svom govoru uvodno zahvalila Albaniji na ovogodišnjem predsjedanju i preuzimanju odgovornosti za sigurnost i stabilnost područja OESS-a. Naglasila je da Hrvatska pozdravlja očekivano imenovanje glavne tajnice OESS-a, kao i najvažnijih čelnika: predstavnika za slobodu medija (RFoM), visokog povjerenika za nacionalne manjine (HCNM) i direktora Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), pred kojima se nalaze vrlo zahtjevni zadatci.

Skrenula je pozornost da produženi sukobi i dalje predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti čitavog područja OESS-a, te izrazila zabrinutost u vezi situacije u Ukrajini. Istaknula je podršku radu OESS-ove stalne promatračke misije na cijelom području Ukrajine te se osvrnula na situaciju u Gorskom Karabahu kao i na sukobe u Gruziji i Moldavi.

Također je naglasila kako je ljudska dimenzija OESS-a pod velikim pritiskom te je istaknula važnostpridržavanja i poštivanja načela i obveza OESS-a, uključujući i onih preuzetih Moskovskim mehanizmom. Povodom 25. godišnjice Daytonskogsporazuma, izdvojila je nužnost osiguranja jednakosti tri konstitutivna naroda u BiH te u tom smislu i važnost izmjene izbornog zakonodavstva.

Sastanak Ministarskog vijeća označio je kraj predsjedanja Albanije OESS-om. Na čelu organizacije u 2021. godini bit će Švedska.



Priopćenja