dr. Ivan Šimonović primio veleposlanika Francuske Francis Bellanger

Danas je, utorak, 08. travnja 2003. godine, zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović primio veleposlanika Francuske Francis Bellanger u svojstvu predsjedavajućeg Skupine G8 u čijoj su pratnji bili veleposlanici te skupine.

Sastanak je održan na molbu veleposlanika Bellangera u cilju poticanja Republike Hrvatske da pristupi preostalim 6 ključnim UN Konvencijama u borbi protiv terorizma. Veleposlanik Bellanger je naglasio da što se tiče Hrvatske stanje nije loše, jer i među članicama G 8 ima onih koji nisu potpisali sve konvencije i protokole, ali je želja svih da Hrvatska posluži primjerom i da ih potpiše i ratificira što prije.

Dr. Šimonović zahvalio je predstavnicima Skupine G8 na izraženom interesu da Hrvatska što žurnije pristupi preostalim UN Konvencijama u borbi protiv terorizma, te je naglasio da je RH, kao turistička zemlja, iznimno zainteresirana za boru protiv terorizma, kao i za globalno otklanjanje njegovih uzroka. Podsjetio je da je Vlada Republike Hrvatske osnovala Međuresorsku radnju skupinu za provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti 1373 (2001) o suzbijanju terorizma, čiji je osnovni zadatak poticanje i koordiniranje međuresorske suradnje u provedbi ove rezolucije. Dr. Šimonović izvijestio je da se potvrđivanje UN Konvenciji o suzbijanju financiranja terorizma u Hrvatskom Saboru očekuje prije ljeta 2003. Postupak potvrđivanja preostalih 4 Konvencija i 1 Protokola već je pokrenut od strane nadležnih resora te se očekuje potvrđivanje i ovih međunarodnih pravnih instrumenata u Hrvatskom Saboru po mogućnosti do kraja godine.

Već 14. i 15. travnja o.g. u Zagrebu će se održati seminar o ratifikaciji i implementaciji UN konvencija i protokola za članove državnih tijela Republike Hrvatske koja sudjeluju u tom procesu.Priopćenja