dr. Ivan Šimonović primio je predsjednika Odbora za europske poslove irskog Parlamenta Gaya Mitchella

Republika Hrvatska je, zajedno s Australijom, 18. rujna 2003. godine, na 5. Konferenciji država stranaka potpisnica Ottawske konvencije (Konvencija o zabrani upotrebe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina te o njihovom uništenju) preuzela supredsjedanje Odborom za zaštitu žrtava mina i njihovu društvenu i ekonomsku reintegraciju. Tim su činom Hrvatskoj ukazani čast i povjerenje, prvenstveno zbog osnivanja Centra za psihosocijalnu rehabilitaciju žrtava mina u Hrvatskoj u Rovinju, prvog takve vrste u svijetu. Konferencija država stranaka potpisnica Otawske konvencije se održava od 15.-19. rujna 2003. u Bangkoku.

Odbor za zaštitu žrtava mina i njihovu društvenu i ekonomsku reintegraciju jedan je od četiri odbora koje su države stranke Ottawske konvencije osnovale na svom prvom sastanku u Maputu (Mozambik) 1999. godine. Dosadašnji napori ovog Odbora uglavnom su bili usmjereni na razvoj i prikupljanje podataka o žrtvama mina, izgradnju smjernica za izradu baze podataka, izvještavanje o njihovom stanju te koordinaciju donacija namijenjenih pomoći žrtvama mina. Namjera je RH da u sljedećih 15 mjeseci supredsjedanja ovim Odborom (do prosinca 2004. godine, odnosno Prve pregledne konferencije Ottawske konvencije u Nairobiju, Kenija) skrene pozornost država stranaka na poražavajuću činjenicu stagnacije priliva donacija namijenjenih žrtvama mina, uz istovremeno neprestano povećanje njihovog broja.

Osim za supredsjedanje Odborom, Hrvatska je izabrana i za domaćina Konferencije međunarodne organizacije Landmine Monitor (LM) – Istraživačke nevladine udruge članice Međunarodne kampanje za zabranu protupješačkih mina (ICBL) i dobitnika Nobelove nagrade za mir 1997., predvođene gđom Jody Williams. Konferencija će se održati u lipnju 2004. u Bizovačkim Toplicama uz nazočnost izaslanika iz stotinjak zemalja svijeta.

Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji u Bangkoku predvodila je veleposlanica za razminiranje i savjetnica ministra vanjskih poslova RH, dr. prof. Dijana Pleština.



Priopćenja