Donesena preporuka o ukidanju izbjegličkog statusa

UNHCR je 3. travnja objavio preporuku o pokretanju postupaka prestanka izbjegličkog statusa za osobe koje su napustile Hrvatsku u razdoblju između 1991. i 1995.g., čime su pozvane sve zemlje da preporuku u potpunosti implementiraju, a status ukinu do kraja 2014...


UNHCR je 3. travnja objavio preporuku o pokretanju postupaka prestanka izbjegličkog statusa za osobe koje su napustile Hrvatsku u razdoblju između 1991. i 1995.g., čime su pozvane sve zemlje da preporuku u potpunosti implementiraju, a status ukinu do kraja 2014. g.

Preporuka koju je donio UNHCR, sukladno svom statutu i odredbama Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. g., temelji se na prestanku okolnosti zbog kojih su osobe izbjegle te trajnom karakteru promjena koje su nastupile u Hrvatskoj. Iako UNHCR-ova preporuka nije obvezujuća i svaka država azila samostalno donosi odluku o njenoj provedbi, nakon isteka rokova predviđenih za prestanak statusa, UNHCR te osobe više neće smatrati izbjeglicama.

Tijekom pregovora o pravnom okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Hrvatska je definirala da pravo na povratak ne smije biti uvjetovano izbjegličkim statusom stoga je ostavljena mogućnost odgode primjene preporuke, najkasnije do kraja 2017.g. kako bi se dovršio započeti postupak lokalne integracije ili dobrovoljne repatrijacije. Do sada se u Hrvatsku vratilo 133 250 povratnika srpske nacionalnosti, a Hrvatska će uz provedbu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja nastaviti i provedbu svog nacionalnog programa, a u skladu s domaćim zakonodavstvom, međunarodnim standardima i financijskim mogućnostima pružit će svu potrebnu pomoć kako bi svaki pojedinac, neovisno o svom statusu, donio najbolju odluku (o lokalnoj integraciji ili repatrijaciji).

Uvjereni smo također da će UNHCR da putem svojih terenskih ureda provesti informativnu kampanju kako bi svaka osoba, na temelju ove preporuke mogla donijeti odluku, s obzirom da je ona pravo svakog pojedinca i temelj Regionalnog programa, i kako se ne bi dogodilo da se na temelju neprovjerenih i pogrešnih informacija donese pogrešna odluka.



Priopćenja